Intervju | Reumatologi

Läkare: Viktigt att ledsmärtor utreds ordentligt

Då symtomen vid psoriasisartrit (PsA) kan vara otydliga får många drabbade vänta länge på såväl diagnos som behandling – problematiskt då tidig sjukvård kan vara avgörande för möjligheten att bromsa sjukdomsförloppet, menar överläkaren Sara Wedrén.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-05-04
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Långvarig smärta
Annons

En kronisk inflammatorisk ledsjukdom som orsakar smärta, stelhet och i värsta fall rörelsehinder. Väsentligt är att ta symtomen på allvar då tidig diagnos ofta ligger till grund för att förhindra utvecklingen av psoriasisartrit.

– Det är viktigt att ledsmärtorna utreds ordentligt, vilket ibland kan vara utmanande då symtomen kan vara otydliga. Idag går en del patienter länge med ledsmärtor innan de får diagnosen psoriasisartrit, säger Sara Wedrén, specialistläkare på Reumatologiska kliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Annons
Annons

Docent Ulla Lindqvist vid Akademiska sjukhuset instämmer och understryker att många patienter med psoriasisartrit uppfattar att de blir dåligt bemötta inom sjukvården.

– Vi måste bejaka deras symtombild och försöka komma till klarhet med vad som orsakar smärtan. Smärtan sitter inte i leder utan det handlar till exempel om inflammation i muskel- och ledkapselfästen, säger Ulla Lindqvist som vidare har varit med och tagit fram NetdoktorPros läkarutbildning Vad vet du om psoriasisartrit?

Knepen som underlättar vid utredning och behandling av psoriasisartrit

Med den webbaserade utbildningen om psoriasisartrit vill NetdoktorPro på ett enkelt sätt öka kunskapen om sjukdomstillståndet hos främst läkarkåren, men även hos annan sjukvårdpersonal.

Utbildningen omfattar fem lektioner där du får följa patientfallet om Kerstin, 53 år, som sedan tidigare har diagnostiserad psoriasis men den senaste tiden även besvärats av ledsmärtor.

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons