Många smärtpatienter lider i onödan – Nya behandlingsrekommendationer
Uppskattningsvis lever 40 procent av alla svenskar med långvarig eller återkommande smärta i varierande grad. Omkring en fjärdedel av dem har smärtor som leder till sänkt livskvalitet med svårigheter att utföra sitt arbete eller sina studier, sjukskrivning, vårdsökande och social isolering. Många av de smärtdrabbade lider i onödan då de går obehandlade.

Långvarig smärta drabbar vuxna och barn i princip lika hög grad och dessa patienter tar stor plats i väntrummen på Sveriges vårdmottagningar. Epidemiologiska studie visar att vissa diagnoser, så som fibromyalgi, migrän, irritable bowel syndrome (IBS) och käkledsmärta, är vanligare bland kvinnor. Den svenska smärtvården är främst organiserad för att i ta hand om just organiska sjukdomar. Samtidigt går över hälften av smärtfallen inte att associera till något organiskt. Orsaken är istället stressrelaterad eller helt okänd.
– Det kan bero på en störning i smärtsystemet alternativt att vi inte förstår smärtan. Smärtvård kräver kunniga läkare som tänker brett och har tid avsatt för att utreda både organiska och icke organiska spår, säger Gösta Alfvén, överläkare i pediatrik vid Karolinska universitetssjukhuset.
Han menar att diagnostiken av långvarig smärta är svår och ofta kräver upprepade besök hos en och samma läkare.
– Många barn har smärta i över två år innan de får diagnos. Det orsakar mycket lidande och i det långa loppet höga kostnader för samhället, säger han.
Nya behandlingsrekommendationer vid långvarig smärta
Mellan fem och tio procent av alla barn med långvarig smärta har kontinuerlig eller ofta återkommande smärta av hög intensitet. Som NetdoktorPro tidigare har skrivit om råder det en osäkerhet kring smärtstillande läkemedel till barn.
– Det går inte att bedriva forskning på samma sätt som på vuxna individer. Men även om läkemedlen inte är testade av läkemedelsföretagen stödjer de sig i många fall på gedigna erfarenheter, säger Jan Persson, överläkare i anestesi och smärtlindring vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Att öka kunskapen om läkemedel till barn ligger därför i regeringens uppdrag. I oktober 2016 arrangerade Läkemedelsverket ett expertmöte, med representanter för berörda medicinska specialiteter tillsammans med experter från Läkemedelsverket, för att diskutera läkemedelsbehandling av långvarig smärta hos vuxna och barn. Något som resulterade i nya rekommendationer, vilka riktar sig till alla som behandlar patienter med långvarig smärta utanför den specialiserade smärtsjukvården för denna grupp.
Källa: LäkemedelsverketBehandlingsrekommendationer av långvarig smärta hos barn
Källa: LäkemedelsverketBehandlingsrekommendationer av långvarig smärta hos vuxna
-
Svår långvarig smärta
En av fem människor verkar ha en långvarig smärta och det kan vara svårt att hitta en orsak till smärtan under utredningen. Beroende på vilken sorts smärta det är så väljer man behandlingsmetod.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
Migrän
Migrän är en kronisk, och delvis ärftlig, neurologisk sjukdom som karakteriseras av återkommande episoder med svår pulserande huvudvärk kombinerad med illamående, ljus- och ljudkänslighet men med så gott som symtomfrihet mellan attackerna.
-
Unika data om långvarig smärta hos äldre
Att smärtpatienter utgör en stor del av professionens vardag kan utläsas av svaren i NetdoktorPro:s avslutade läkarutbildning om långvarig smärta hos äldre. Över 20 procent av deltagande läkare uppgav att de näst intill träffar en smärtpatient om dagen.
-
Nyttan av att skatta smärtgraden
Skattningsskalor är något som överläkaren Karsten Ahlbeck menar är en viktig kompass inom smärtvården. Men 20 procent av läkarna svarade att de nästan aldrig använder skattningsskalor för att analysera svår långvarig smärta hos sina patienter, enligt vår läkarutbildning om smärta.
-
Paracetamol verkar störa hjärnan hos möss
Ny forskning från Uppsala Universitet visar att paracetamol kan störa hjärnans utveckling och förmågor hos möss. I studien gavs tio dagar gamla möss paracetamol, och man kunde då se att de fick avancerade hjärnfunktioner försämrade.
-
Haglunds häl
Vid Haglunds häl ses hälsmärta, särskilt på morgonen eller efter längre tids inaktivitet. Ofta har patienten smärta på begge hälarna samt svullnad och rodnad runt hälsenefästet kan förekomma.
-
Bursitis calcanei
Inflammation i bursa vid kalkaneus som kännetecknas av smärtor, eventuellt svullnad och rodnad vid hälsenefästet. Incidensen av hälsmärta är vanligast bland idrottare och äldre personer.