Hur kommer läkarrollen att se ut i framtidens sjukvård?
Hälso- och sjukvården är en föränderlig verksamhet vilket ställer krav på läkare. Hur kommer läkarrollen att se ut 2050? Och vilka avgörande framtidsfrågor finns det enligt läkare.
Interaktivt webbinarium om psoriasis
I ett interaktivt webbinarium om psoriasis tar den tyske och internationellt kände läkaren och professorn Ulrich Mrowietz med dig genom en fallstudie, som du som deltagare är med och skapar. Moderator är Mona Ståhle, professor, överläkare i dermatologi och venereologi.
Enkät
Enkät om RS-virus
Just nu genomför vi en enkät för primärvårdsläkare gällande RS-virus. Vi vore tacksamma om du ville genomföra enkäten, det tar bara några minuter och dina svar är anonyma.
Det internationella konsult- och analysföretaget Kairos Future har gjort en undersökning bland läkare där de bland annat fått berätta om hur läkarrollen har förändrats och hur de tänker sig att den kommer att se ut i framtiden.
– Mer välinformerade och kravställande patienter var enligt läkarna avgörande framtidsfrågor. Idag möts vårdpersonal av mer pålästa och välinformerade patienter som också ställer högre krav på information, tillgänglighet och behandling, berättar Mats Olsson från Kairos Future.
På frågan om läkarna upplever att de idag har den utbildning och den kompetens de behöver för att hantera kommunikationen och interaktionen med patienterna på ett tillfredsställande sätt, svarar en av tre ja, definitivt. En av 20 svarar nej, huvudsakligen inte.
Men hur upplever läkare patienterna?
– Patientbesöket tar längre tid, alltså en ökad risk för långa konsultationer och att det är tidskrävande att komma tillrätta med de feltolkningar patienten kan göra. Det har också skett en ökad förekomst av sjukvårdskonsumtion då patienten till exempel kräver fler undersökningar och provtagningar, berättar Mats Olsson.
Interaktivt webbinarium om psoriasis
I ett interaktivt webbinarium om psoriasis tar den tyske och internationellt kände läkaren och professorn Ulrich Mrowietz med dig genom en fallstudie, som du som deltagare är med och skapar. Moderator är Mona Ståhle, professor, överläkare i dermatologi och venereologi.
Under 2010 gjordes en undersökning där svenska medborgare fick besvara frågor kring vad de själva tror skulle behövas för att göra vården bättre. I de tre förslag som toppade en bättre vård fanns; bättre tillgänglighet av vården, bättre IT-användning och bättre dialog mellan läkare och patient.
– Medborgarens krav på vården är ökad tillgänglighet och nya arbetsmetoder med hjälp av exempelvis e-tjänster.
Enligt rapporten ”Så möter vi rekryteringsutmaningarna i vården och omsorgen” från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, kommer Sverige fram till 2023 behöva 225 000 nya medarbetare om inga förändringar görs i arbetssätt och bemanning. Bemanningen inom vården kommer med andra ord att även fortsättningsvis innebära en påtaglig utmaning.
Vilka avgörande framtidsfrågor finns det enligt läkarna?
– Det som framgår allra tydligast är att den mer välinformerade och krävande patienten också kräver en annan typ av interaktion och kommunikation. Något läkarna inte riktigt känner sig redo för som det ser ut idag. Patienten snor mer tid och energi samtidigt som en oproportionerligt stor del av läkarens arbetstid går till administrativa arbetsuppgifter och it-strul.
Enkät om RS-virus
Just nu genomför vi en enkät för primärvårdsläkare gällande RS-virus. Vi vore tacksamma om du ville genomföra enkäten, det tar bara några minuter och dina svar är anonyma.
– Idag är det inte lika vanligt med läkarsekreterare vilket har lett till att läkare får ta hand om saker runt patienten och fungera mer som koordinatorer gentemot allt från socialen till försäkringskassan och det i sin tur leder till att det inte finns mycket tid över till själva patientmötet, avslutar Mats Olsson.
I en annan studie har Mats Olsson undersökt hur mycket en läkare i genomsnitt jobbar och resultaten visar att de i genomsnitt arbetar sex dagar i veckan och den främsta tidstjuven är administrativa uppgifter.
Hur ser du på din framtida roll som läkare? Slukas merparten av din arbetstid av administrativa uppgifter? Kommentera direkt under artikeln.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Övre luftvägsinfektion (ÖLI)
En mycket vanlig och oftast virusorsakad infektion som också benämns vanlig förkylning. Symtomen typiskt spridda från flera organ i övre luftvägar som exempelvis halsont, lockkänsla för öronen, rinnsnuva, irritation och svullnadskänsla i näsan.
-
Influensa och vaccination – för dig som arbetar inom sjukvården
Influensasäsongen 2021–2022: Vilka ska prioriteras vaccination? Vad är högdosvaccin? Hur kan influensavaccin kombineras med andra vaccin? Här får du reda på allt du behöver veta inför patientmötet.
-
Artros
Artros är vår vanligaste ledsjukdom och är enligt WHO bland de elva sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda. Vid artros föreligger smärta, funktionsnedsättning och strukturella ledförändringar.
-
Din patient har kronisk urtikaria – remitterar du till dermatolog?
Nässelutslag påverkar den drabbades livskvalitet liksom förmågan att prestera på arbetet eller i skolan. Många av dessa patienter går obehandlade trots att det idag finns bra hjälp att få. Hur handlägger du din patient med kronisk urtikaria?
-
11 viktiga nyheter i kloka listan 2023
Inför nya året har kloka listan uppdaterats med nyheter inom flera viktiga terapiområden. Bland annat gäller det behandling vid tromboflebit, profylax vid insättande av uratsänkande behandling och nytt alternativ vid smärta hos äldre.
-
Sömnlöshet, insomni
De flesta sömnstörningar börjar i samband med psykisk påfrestning, somatisk sjukdom eller någon annan yttre påfrestning. Hos vuxna ses en prevalens på 12-20 procent i olika studier, och runt 30-48 procent hos äldre.
-
Språket mellan läkare och patient ofta för otydligt enligt forskare
Forskare vid universitetet i Cambridge lyfter nu frågan kring hur läkare egentligen kommunicera med sina patienter. Många kliniker anses tala på ett både mossigt och nedvärderande sätt och uppmanas nu att fräscha upp språket.