Några röster från Medicinska riksstämman
Vad är dina förväntningar på årets riksstämma?
Örjan Skogar, överläkare samt studierektor vid länssjukhuset i Jönköping:
– Jag är bland annat här för att vara moderator, men jag ska försöka lyssna på en del symposium också. Farmakologi intresserar mig och jag har tänkt att gå på Läkemedelsverkets föreläsning om gen- och cellterapier.
Jag tycker att riksstämman både är rolig och viktig, det behövs en nationell sammankomst för läkare.
Jill Taube, psykitraiker, Stockholm:
–Jag är här både som konsument och föreläsare. Under fredagen ska jag bland annat hålla ett sympoisum som tar upp övervikt och psykiatri tillsammans med Yvonne von Hausswolff-Juhlin, Yvonne Lower och Signy Reynisdottir.
För mig är riksstämman en betydelsefull samlingsplats för att få träffa kollegor, och trots att besöksantalet har gått ned under åren är det viktigt att stämman får leva vidare.
Mousa Majd, specialistläkare inom hematologi, Västerås lasarett:
– Det är faktiskt första gången jag är på Medicinska riksstämman så det känns spännande. Jag är främst intresserad av palliativ vård och vård av äldre. Förhoppningsvis blir det många etiska diskussioner de här två dagarna som man får ta del av.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Övre luftvägsinfektion (ÖLI)
En mycket vanlig och oftast virusorsakad infektion som också benämns vanlig förkylning. Symtomen typiskt spridda från flera organ i övre luftvägar som exempelvis halsont, lockkänsla för öronen, rinnsnuva, irritation och svullnadskänsla i näsan.
-
Influensa och vaccination – för dig som arbetar inom sjukvården
Influensasäsongen 2021–2022: Vilka ska prioriteras vaccination? Vad är högdosvaccin? Hur kan influensavaccin kombineras med andra vaccin? Här får du reda på allt du behöver veta inför patientmötet.
-
Artros
Artros är vår vanligaste ledsjukdom och är enligt WHO bland de elva sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda. Vid artros föreligger smärta, funktionsnedsättning och strukturella ledförändringar.
-
Ny fortbildning om bältros – så kan komplikationer förhindras
I NetdoktorPro:s fortbildning om bältros (herpes zoster) får läkare aktuell kunskap om sjukdomen.
-
Förskrivningen av antibiotika ökar något
Förskrivningen av antibiotika ökade något under förra årets första kvartal, visar statistik från Folkhälsomyndigheten.
-
Stopp för pappersrecept från och med maj
Från och med 10 maj kommer alla recept på läkemedel skrivas ut elektroniskt. Det meddelar Läkemedelsverket.
-
Sömnlöshet, insomni
De flesta sömnstörningar börjar i samband med psykisk påfrestning, somatisk sjukdom eller någon annan yttre påfrestning. Hos vuxna ses en prevalens på 12-20 procent i olika studier, och runt 30-48 procent hos äldre.