
Patientföreningarna: Fler patientrepresentanter behövs i Almedalen
– Det är alldeles för många seminarier som handlar om patientperspektivet men som inte har med någon patient. Det är minst sagt pinsamt, säger Lotta Håkansson, ordförande för Reumatikerförbundet. Tillsammans med många andra patientföreträdare vill hon se betydligt fler patientrepresentanter i debatterna i Almedalen.
Under förra årets Almedalsvecka saknades patienter i två av tre seminarier där patientens roll diskuterades på ett eller annat sätt. Det kunde spetspatienten Sara Riggare visa efter att ha gått igenom samtliga seminarier i Almedalen 2018. I endast vart tredje seminarium med patientfokus fanns patientrepresentanter med i panelen.
Som Sveriges ledande hälsoportal är patienternas representation i Almedalen av ytterst vikt även för Netdoktor. Vi bjöd därför in patientorganisationer för att diskutera hur Almedalsveckan varit ur patienternas perspektiv - har man pratat MED dem eller OM dem? – Veckan har varit intressant, men jag hade önskat att det var fler patientrepresentanter på de olika evenemangen. Jag har fått höra siffror från spetspatienten Sara Riggare som säger att bara 58 procent av evenemangen i år hade patientdeltagare. Och det tycker jag är alldeles för lite, säger Lise Lidbäck, ordförande i Neuro.“Mycket prat om patientdelaktighet”
Maja Carlsson, från Ung Diabetes, berättar att det varit mycket prat om patientdelaktighet och många paneler har sagt att de vill ha en patientröst i debatten. – Det är kul att höra. Problemet är väl bara att man faktiskt har pratat om det men inte bjudit in så många representanter som man hade kunnat göra. Vi har funnits här hela veckan, fått mycket frågor och deltagit i flera seminarier men vi hade absolut kunnat varit mer på fler, säger Maja Carlsson.Patientorganisationer ska gå ihop i ett nätverk
Under debatten diskuterades vad som varit bra och vad som behöver förbättras ur ett patientperspektiv till nästa år. Flera patientföreträdare berättar att de mötts av information om att det är svårt att hitta dem och få dem att delta i debatter. Och som resultat från debatten i Almedalen som Netdoktor arrangerade har man beslutat att patientorganisationer ska gå ihop i ett nätverk. – Under det här evenemanget har vi bestämt oss för att underlätta det genom att gå ihop i ett nätverk, säger Lise Lidbäck.Medicinsk översikt: Covid-19 (SARS-CoV-2), sars och mers
5000 personer satte betyg på svensk sjukvård
Debatten modererades av Kent Björkqvist som inledde debatten med att redovisa resultat från Netdoktors färska undersökning där 5000 patienter satte betyg på i vilken mån hälso- och sjukvården är patientcentrerad.Här kan du läsa om resultaten från undersökningen: Svensk sjukvård får bottenbetyg i stor patientundersökning
-
Pneumokocksjukdom - bli expert på att identifiera högriskpatienter
Tillsammans med Jonas Ahl, överläkare i infektionssjukdomar, har NetdoktorPro tagit fram olika patientfall som kan vara till hjälp i den kliniska vardagen.
-
EASD: Tarm och njure tar stor plats under diabetesmötet
Det var mycket fokus kring läkemedelsgruppen SLGT2-hämmare med nya data kring njurprotektion. Men även smarta insulinpumpar, ett mer långverkande basinsulin och tarmens roll vid diabetes stod i centrum i år. Det berättar överläkare Jarl Hellman.
-
ESC: Hjärt-kärlnyheter med diabetesfokus
Fler än någonsin besökte årets ESC-kongress. En av dem är Lars Rydén, senior professor i kardiologi vid Karolinska institutet. För NetdoktorPro berättar han om de stora snackisarna under mötet.
-
Ny framgång för diabetesläkemedel vid hjärtsvikt
NetdoktorPro frågar Jarl Hellman, överläkare vid Endokrinsektionen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, vad han tar med sig från årets ADA-kongress.
-
Har din patient bröstcancer?
Ta del av ett patientfall om bröstcancer för att testa din kunskap kring symtom, ärftlighet och diagnostik. Fallet består av fem frågor.
-
Det här bör du veta om de nya reglerna för läkemedelsutbyte
Sedan juni 2020 erbjuder apoteken utbyte även för läkemedel som inte ingår i läkemedelsförmånerna. Men vad innebär förändringen rent praktiskt?
-
7 råd vid utredning av förmaksflimmer
Sjukdomen är inte alltid så tydlig vilket kan förklara mörkertalet av odiagnostiserade patienter, som skulle ha nytta av behandling. Det här bör du ha koll på vid utredning av flimmer.
-
Testosteronbrist: 6 utmaningar för dig som primärvårdsläkare
Det finns flera utmaningar vid utredning och behandling av testosteronbrist. Mikael Lehtihet, docent och överläkare i endokrinologi vid Capio S:t Görans sjukhus, går igenom några av dem.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu