Utlandsutbildade läkare – en resurs för svensk sjukvård
”Jag vill inte ha läkare som taxichaufförer. Utlandsutbildade läkare har rätt att få chans att bli bedömda i Sverige”. Det säger Ulrika Gellerstedt, personalstrateg och arbetar med jämställdhetsfrågor på heltid inom Stockholms läns landsting, SLL.
Interaktivt webbinarium om psoriasis
I ett interaktivt webbinarium om psoriasis tar den tyske och internationellt kände läkaren och professorn Ulrich Mrowietz med dig genom en fallstudie, som du som deltagare är med och skapar. Moderator är Mona Ståhle, professor, överläkare i dermatologi och venereologi.
Enkät
Enkät om RS-virus
Just nu genomför vi en enkät för primärvårdsläkare gällande RS-virus. Vi vore tacksamma om du ville genomföra enkäten, det tar bara några minuter och dina svar är anonyma.
Hennes arbete går bland annat ut på att få läkare med examen utanför EU/ESS att komma in på arbetsmarknaden. Ny statistik från Socialstyrelsen visar att mer än hälften av de läkarlegitimationer som utfördades under 2013 gick till personer med läkarutbildning från andra länder.
Rapporten ”Statistik om hälso- och sjukvårdspersonal 2014", som utkom i början av september, visar att det förra året utfärdades 2 246 nya läkarlegitimationer i Sverige. Av dessa var 991 utbildade i Sverige, 1 052 personer var utbildade i övriga EU/EES. Resterande läkare, det vill säga 203 personer var utbildade i andra länder utanför EU/EES.
Introduktionsprogram för utländsk vårdpersonal
I en tidigare rapport från Socialstyrelsen konstaterar man att utlandsutbildade läkare får allt större betydelse för svensk sjukvård. Men hur introducerar vi utländska kollegor i den svenska sjukvården? Inom Stockholms läns landsting finns en politisk viljeinriktning att ta tillvara kompetensen i länet. Därför har man skapat ett introduktionsprogram för utländsk vårdpersonal som behöver komplettera sin utbildning inför svensk legitimation.
– Inom Stockholms läns landsting har politiker och regionen förstått vilken resurs utlandsutbildade läkare är för svensk sjukvård. Därför har vi också fått en budget på 6,3 miljoner per år och inför varje budgetår görs en begäran om nya pengar, säger Ulrika Gellerstedt.
– Pengarna går bland annat åt till lön under provtjänstgöringen, en lön som är överenskommen med Stockholms läkarförening samt till handledararvode som ligger på 3000 kronor per vecka i åtta veckor till arbetsplatsen. Ett visst individuellt språkstöd vid behov kan också förekomma, fortsätter hon.
Interaktivt webbinarium om psoriasis
I ett interaktivt webbinarium om psoriasis tar den tyske och internationellt kände läkaren och professorn Ulrich Mrowietz med dig genom en fallstudie, som du som deltagare är med och skapar. Moderator är Mona Ståhle, professor, överläkare i dermatologi och venereologi.
I dagsläget, 2014, har Stockholms läns landsting 54 provtjänstgörande läkare. Av dessa har 16 stycken beviljat nystartsjobb från Arbetsförmedlingen, 27 stycken provtjänstgör inom primärvården och två läkare provtjänstgör utanför Stockholm.
Största hindret – språket
Ett liknande program finns även i Västra Götalandsregionen och som riktar sig till utlandsutbildade läkare. Syftet är att ge deltagarna goda kunskaper om det svenska sjukvårdssystemet och för de som inte har svenska som förstaspråk ingår även språkundervisning.
– Att inte kunna det svenska språket är givetvis ett stort hinder. De deltagare som inte har svenska som förstaspråk har språkkurs en dag varannan vecka för att lyckas få godkänt i Socialstyrelsens språkprov, berättar Inger Hagqvist programansvarig på VG-regionen.
Hur tar ni hand om utlandsutbildade läkare på din arbetsplats? Och vad ser du som den största utmaningen för att integrera utländsk kompetens i den svenska sjukvården? Kommentera direkt under artikeln.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Övre luftvägsinfektion (ÖLI)
En mycket vanlig och oftast virusorsakad infektion som också benämns vanlig förkylning. Symtomen typiskt spridda från flera organ i övre luftvägar som exempelvis halsont, lockkänsla för öronen, rinnsnuva, irritation och svullnadskänsla i näsan.
-
Influensa och vaccination – för dig som arbetar inom sjukvården
Influensasäsongen 2021–2022: Vilka ska prioriteras vaccination? Vad är högdosvaccin? Hur kan influensavaccin kombineras med andra vaccin? Här får du reda på allt du behöver veta inför patientmötet.
-
Artros
Artros är vår vanligaste ledsjukdom och är enligt WHO bland de elva sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda. Vid artros föreligger smärta, funktionsnedsättning och strukturella ledförändringar.
-
Din patient har kronisk urtikaria – remitterar du till dermatolog?
Nässelutslag påverkar den drabbades livskvalitet liksom förmågan att prestera på arbetet eller i skolan. Många av dessa patienter går obehandlade trots att det idag finns bra hjälp att få. Hur handlägger du din patient med kronisk urtikaria?
-
11 viktiga nyheter i kloka listan 2023
Inför nya året har kloka listan uppdaterats med nyheter inom flera viktiga terapiområden. Bland annat gäller det behandling vid tromboflebit, profylax vid insättande av uratsänkande behandling och nytt alternativ vid smärta hos äldre.
-
Sömnlöshet, insomni
De flesta sömnstörningar börjar i samband med psykisk påfrestning, somatisk sjukdom eller någon annan yttre påfrestning. Hos vuxna ses en prevalens på 12-20 procent i olika studier, och runt 30-48 procent hos äldre.
-
Språket mellan läkare och patient ofta för otydligt enligt forskare
Forskare vid universitetet i Cambridge lyfter nu frågan kring hur läkare egentligen kommunicera med sina patienter. Många kliniker anses tala på ett både mossigt och nedvärderande sätt och uppmanas nu att fräscha upp språket.