Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Dricksvattnet påverkar hälsan

Vilken typ av vatten du dricker kan påverka hälsan. Surt vatten kan ge ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom i alla fall för kvinnor. Det sura vattnet är har mindre mineraler än det basiska och det är en av anledningarna till de negativa hälsoeffekterna.
Annons

Vilken typ av vatten du dricker kan påverka hälsan. Surt vatten kan ge ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom i alla fall för kvinnor, skriver Sveriges Television på nätet.

Teknologie doktor Ingegerd Rosborg har länge studerat dricksvattnet. En av studierna bygger på intervjuer med 100 kvinnor varav hälften har surt vatten och hälften har basiskt vatten. Hon har döpt de respektive grupperna till surkärringar och bastanterna.

Annons
Annons

– Jag upplevde försurningen i Västergötland på 70-talet och såg hur det påverkade fisk och kräftor i sjön, skogen och vårt dricksvatten. Brunnen blev så sur att vi blev dåliga av det vattnet, säger Ingegerd Rosborg till Sveriges Television.

Rosborg har fokuserat på kvinnor för att de oftare befinner sig i hemmet och har kommit fram till att basiskt vatten är bättre än surt.

Arton av surkärringarna hade hjärt- och kärlproblem medan bara tio av bastanterna hade samma symtom. Av surkärringarna hade 41 mag- och tarmproblem i bastantgruppen hade 20 personer liknande problem. Nästan alla, 48 av 50, som drack surt vatten hade hudproblem, hos bastanterna syntes dessa problem hos 20 personer. 

Annons
Annons

Det sura vattnet är har mindre mineraler än det basiska och det är en av anledningarna till de negativa hälsoeffekterna. Mineralsammansättningen spelar roll och det är viktigt att reningsverken inte tar bort de nyttiga mineralerna i reningsprocessen.

– Det är de vi bygger upp mycket av kroppen av, allt som har med benstomme att göra. Och det är väldigt viktigt att hjärtat får kalcium och magnesium, säger Ingegerd Rosborg.

    Källor

  • Sveriges Television - http://svt.se/2.22620/1.2160856/surt_vatten_kan_skada_halsan

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.