Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Födelsedatum kan påverka vårt humör

Det kan finnas ett samband att de som föds under årets mörkaste månader kan bli mer sårbara för de ljusförändringar som följer med årstidernas växlingar.
Annons

Det kan finnas ett samband att de som föds under årets mörkaste månader kan bli mer sårbara för de ljusförändringar som följer med årstidernas växlingar. Enligt en ny studie som genomförts på möss har forskare kunnat se detta samband och enligt sömnforskaren Arne Lowden vid Stockholms universitet är det inte omöjligt att samma gäller människor, rapporterar Vetenskapsradion.

I studien har vissa av mössen fått tillbringa sina första tre veckor i livet med åtta timmars ljus per dag, medan andra möss fick 16 timmars ljus. Efter dessa tre veckor kunde forskarna se att dygnsrytmen var väldigt olika hos mössen. Bland annat hade de möss som var relativt mörkervana svårare att ställa om när ljusförhållandena förändrades.

Annons
Annons

Det är ännu väldigt oklart om liknande samband kan kopplas till människan, men det finns data, om än osäkra, som visar att människor födda på vintern kan löpa en något högre risk än andra att få depressioner, bipolär sjukdom och schizofreni, uppger Vetenskapsradion.

    Källor

  • Vetenskapsradions nätupplaga - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=4246593

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.