Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Forskare: Du behöver inte gymma för att vara hälsosam

Många har svårt att uppnå nyårslöftet om mera träning och fler timmar på gymmet. Varför är det så svårt att träna? Och spelar gympassen någon roll för hälsan? Forskare som DN pratat med menar att vardagsrörelse är det viktigaste för ett hälsosamt liv. 
– Varje minut räknas. Nyårslöftet borde handla om att bli rörligare i stället för att gå och träna. Det är mycket lättare att öka vardagsrörelsen än att få in ett träningspass, säger Elin Ekblom Bak, forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan, till DN.


Publicerad den: 2019-01-14

Forskare: Du behöver inte gymma för att vara hälsosam
Annons

I januari månad brukar gymmen fyllas med motiverade människor som äntligen ska nå sitt träningsmål och uppfylla sitt nyårslöfte. Träningsnärvaron brukar dock dala under årets gång. Varför är det så svårt att få träningen till en vana och vad kan man göra åt det?
 
– Tidsbrist är den vanligaste orsaken till att människor inte tränar, enligt våra studier, säger Elin Ekblom Bak till DN. 

“Nyårslöftet borde handla om att bli rörligare”

Vi är alla överens om att träning är bra för hälsan. Trots att många har en mer stillasittande vardag så når många inte målet med 30 minuters måttligt ansträngande fysisk aktivitet per dag. Men lösningen måste inte vara att tvinga iväg sig till gymmet flera kvällar i veckan. Det viktiga är att få till en aktivitet som du orkar hålla fast vid varje dag, helst i resten av ditt liv. Det är något som både Elin Ekblom Bak och Mai-Lis Hellénius, professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska, kommit fram till.


– Varje minut räknas. Nyårslöftet borde handla om att bli rörligare i stället för att gå och träna. Det är mycket lättare att öka vardagsrörelsen än att få in ett träningspass, säger Mai-Lis Hellénius.

Läs även: Om mamma går ner i vikt gör barnen det också

Ha tålamod och invänta “vanan”

Det tar tid att få till en vana i träningen . Enligt en studie  i Health Psychology Review, 2013, tog det i snitt 66 dagar för människor att forma en ny hälsosam vana. Variationen var dock stor. För somliga tog det längre tid än för andra lite kortare. Det gäller alltså att hålla ut, och kanske räkna med bakslag här och där.
 
– Att misslyckas får man nästan ta med i beräkningen. Men ge inte upp, utan analysera vad som gick snett. Var det fel tillfälle, fel aktivitet, fel nivå eller fel målbild? Tänk på det långa perspektivet, säger Mai-Lis Hellénius.

Läs även: Obesitas - utredning och behandling

Annons
Annons

Enkla råd för mer rörelse och träning

Elin Ekblom Baks råd är enkla och harmlösa: gå ut med hunden, gå av bussen en station tidigare, gå i trappor, ta en lunchpromenad. Det viktiga är inte vad du gör, så länge du blir varm och lite andfådd. Enklast är om du sammanlänkar den nya vanan med något du ändå måste göra – som att gå och handla i stället för att ta bilen till affären, promenera till förskolan för att hämta barnen, eller cykla till jobbet. Även om du inte kommer upp i de rekommenderade 30 minuterna per dag har också små förändringar betydelse för hälsan.

– Alla budskap vi matas med säger att vi måste gå till rätt ställe, med rätt kläder och träna på ett speciellt sätt för att det ska göra skillnad. Men kroppen bryr sig inte om var du rör på dig. All aktivitet är bra aktivitet. En aktiv vardag som kräver att man cyklar, bär saker, går i trappor eller på annat sätt belastar kroppen har en inte oansenlig effekt på konditionen, säger Elin Ekblom Bak.

    Källor

  • Dagens nyheter (DN) - https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/forskare-du-behover-inte-ga-till-gymmet-for-att-bli-halsosam/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.