Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Magbakterier påverkar hjärnutvecklingen

Svenska forskare har gjort en studie på möss som visar att vanliga bakterier kan hjälpa hjärnan att utvecklas, rapporterar Vetenskapsradion. Bakteriefloran i mage och tarm kan ha betydelse för hjärnans utveckling hos foster och därmed också framtida beteende. – Det vi ser är att de djur som inte får bakteriesignalen när de föds, de är hyperaktiva och tar större risker, säger Hans Forssberg, som är professor i neurovetenskap på Karolinska institutet i Solna och en av forskarna bakom studien.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-02-02

Annons

Svenska forskare har gjort en studie på möss som visar att vanliga bakterier kan hjälpa hjärnan att utvecklas, rapporterar Vetenskapsradion. Bakteriefloran i mage och tarm kan ha betydelse för hjärnans utveckling hos foster och därmed också framtida beteende.

– Det vi ser är att de djur som inte får bakteriesignalen när de föds, de är hyperaktiva och tar större risker, säger Hans Forssberg, som är professor i neurovetenskap på Karolinska institutet i Solna och en av forskarna bakom studien. 

Annons
Annons

Forskningsresultaten visar att bara de möss som fick bakterierna när de var nyfödda utvecklades normalt. De möss som fick en dos bakterier som vuxna påverkades inte alls.

Det finns ett naturligt samspel mellan bakterierna och hjärnans utveckling.

– Jag tror att vi kommer att få se mer av den här typen av forskning där man tittar på samverkan mellan våra bakterier och människokroppen och man vet ju att det påverkar hur mag-tarm, lever och bukspottkörteln utvecklas, säger Hans Forssberg.

Annons
Annons

    Källor

  • Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=4323675

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.