Nyhet | Allmänmedicin

Minivårdcentral på apotek

Två apotek i Stockholm har numera drop-in-mottagningar där personer kan få recept utskrivna på plats. I stället för att besöka en vårdcentral kan patienten gå till ett av de två apoteken där en sjuksköterska gör en undersökning. Sedan ställer en läkare diagnos via videolänk. – Vi vill förenkla tillgänglighet och öppettider för våra patienter. Kunden går till ett och samma ställe för att få vård och medicin, säger Ville Öhman, vd på Laastari minutkliniker som har mottagning på ett av Kronans droghandels apotek, till SVT, Rapport.

Publicerad den: 2012-08-16
Författare: stina04, Netdoktor

Annons

Två apotek i Stockholm har numera drop-in-mottagningar där personer kan få recept utskrivna på plats. I stället för att besöka en vårdcentral kan patienten gå till ett av de två apoteken där en sjuksköterska gör en undersökning. Sedan ställer en läkare diagnos via videolänk.

– Vi vill förenkla tillgänglighet och öppettider för våra patienter. Kunden går till ett och samma ställe för att få vård och medicin, säger Ville Öhman, vd på Laastari minutkliniker som har mottagning på ett av Kronans droghandels apotek, till SVT, Rapport.

Annons
Annons

I USA och Finland förekommer den här typen av minivårdcentraler redan. I Stockholm finns i nuläget två stycken och ytterligare fyra är på gång. Sveriges läkarförbund är dock skeptisk till utvecklingen.

– Kvalitet inom vården är att man träffar en läkare. Men här missar man ju hela kontakten mellan läkare och patient eftersom kontakten sköts elektroniskt. Det finns risk att man missar allvarligare sjukdomar, säger Thomas Flodin på förbundets etik och ansvarsråd till Rapport.

    Källor

  • SVT, Rapport - http://www.svt.se/nyheter/sverige/nya-snabbakuter-pa-apoteket?&_suid=134503382390708054927947868893

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons