
Möjligt samband mellan luftföroreningar och färre äggceller i äggstockarna
Luftföroreningar kan ha ett samban med färre äggceller i äggstockarna hos kvinnor Det menar forskare bakom en italiensk studie, rapporterar Vetenskapsradion.
Med hjälp av ett sjukhuslabbregister har forskarna tittat på 1300 kvinnor och undersökt ett visst hormon, AMH, som kan avslöja antalet äggceller i äggstockarna hos kvinnorna. Sedan har forskarna jämfört utsläppen av partiklar och kvävedioxid på med AMH-resultaten med respektive kvinnas bostadsadress.
Forskarna kunde då se ett samband mellan färre äggceller och högre luftföroreningar.
Men studien har tydliga begränsningar, då det är en registerstudie, och det går därför inte säkert att säga att luftföroreningar minskar fertiliteten, skriver Vetenskapsradion. Forskarna har varken kunnat mäta luftföroreningar i blodet eller hur mycket kvinnorna väger, vilket också påverkar möjligheten att bli gravid.
Åldern spelar störst roll
Pauliina Damdimopoulou som är forskare vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik på Karolinska institutet tror inte på att flytta ifrån luftföroreningarna. Till radion säger hon istället att det är åldern som spelar störst roll. Möjligheten att bli gravid minskar radikalt efter 35-års ålder, och efter 40 års ålder blir det ännu svårare.
- Sveriges radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7249528
Källor
-
27-åriga Andreas söker vård för AS
På din husläkarmottagning möter du 27-åriga Andreas, vars far har ankyloserande spondylit. Andreas, som haft ont i ryggen tidigare, har hört talas om att genen HLA-B27 är en riskfaktor för AS och önskar "testa sig för denna". Vad säger du till honom?
-
Stressyndrom
Att vara ”stressad” är en naturlig psykologisk och biologisk reaktion på hot och yttre påfrestningar. Men stress kan leda till sjukdom, kroppslig såväl som psykisk.
-
Fast primärvårdsläkare prioriterat - men hur ska det gå till?
ALMEDALEN: Mycket verkar tala för att man i framtiden kommer införa fast läkarekontakt i primärvården. Frågan är dock hur man ska göra det så smärtfritt som möjligt för alla parter. Det var ett ämne som diskuterades under Svenska Distriktsläkarföreningens seminarium i A...
-
Vaccinationsprogram för äldre: “Vore skräp om vi inte fick till det här”
PRO och SPF seniorerna har drivit frågan om att införa ett äldrevaccinationsprogram sedan 2016, men det går trögt. Samtidigt verkar de flesta partierna ense om att ett sådant program bör införas.
-
Därför får allt fler unga problem med sömnen
En av tre svenskar drabbas i perioder av sömnproblem. Därför är det förvånande att läkare inte får mer utbildning om sömn, menar Christian Benedict, sömnforskare vid Uppsala universitet. Här berättar han om den senaste forskningen och vad du som läkare kan tänka på i mö...
-
Långvarig smärta hos äldre
Långvarig smärta är kanske den vanligaste folksjukdomen och olika beräkningar visar att mellan 10 och 20 procent av befolkningen är drabbad. Hos de äldre är problemet ännu större.
-
Patientfall: 37-årig tvåbarnsmor söker vård för knöl bröstet
Här kan du ta del av ett patientfall om bröstcancer för att testa din kunskap kring symtom, utredning och behandling.
-
Influensa
Influensaepidemier av varierande omfång och allvarlighetsgrad förekommer så gott som varje år, oftast under vintermånaderna. Typiska symtom är hastigt insjuknande med hög feber, frossa, muskelsmärtor, irritation i näsa och svalg samt hosta.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu