trafik
Nyhet | Allmänmedicin

Möjligt samband mellan luftföroreningar och färre äggceller i äggstockarna

Luftföroreningar kan ha ett samban med färre äggceller i äggstockarna hos kvinnor Det menar forskare bakom en italiensk studie, rapporterar Vetenskapsradion.


Publicerad den: 2019-06-26
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Med hjälp av ett sjukhuslabbregister har forskarna tittat på 1300 kvinnor och undersökt ett visst hormon, AMH, som kan avslöja antalet äggceller i äggstockarna hos kvinnorna. Sedan har forskarna jämfört utsläppen av partiklar och kvävedioxid på med AMH-resultaten med respektive kvinnas bostadsadress.

Forskarna kunde då se ett samband mellan färre äggceller och högre luftföroreningar.

Men studien har tydliga begränsningar, då det är en registerstudie, och det går därför inte säkert att säga att luftföroreningar minskar fertiliteten, skriver Vetenskapsradion. Forskarna har varken kunnat mäta luftföroreningar i blodet eller hur mycket kvinnorna väger, vilket också påverkar möjligheten att bli gravid.

Annons
Annons

Åldern spelar störst roll

Pauliina Damdimopoulou som är forskare vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik på Karolinska institutet tror inte på att flytta ifrån luftföroreningarna. Till radion säger hon istället att det är åldern som spelar störst roll. Möjligheten att bli gravid minskar radikalt efter 35-års ålder, och efter 40 års ålder blir det ännu svårare.

    Källor

  • Sveriges radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7249528

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons