Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Öl till maten?

Öl till maten? Ny forskning visar att lite alkohol till maten inte innebär ökad risk för matsmältningsproblem, men det saktar ner förbränningen, skriver SVT:s Vetenskapsnyheter. Den stundande högtiden innebär en ökad mat- och dryckeskonsumtion för de flesta. Men för dig som vill gå ner i vikt kan det vara värt att notera att alkoholen saktar ner kaloriförbränningen från maten du stoppar i dig.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2010-12-15

Annons

Öl till maten? Ny forskning visar att lite alkohol till maten inte innebär ökad risk för matsmältningsproblem, men det saktar ner förbränningen, skriver SVT:s Vetenskapsnyheter.
Den stundande högtiden innebär en ökad mat- och dryckeskonsumtion för de flesta. Men för dig som vill gå ner i vikt kan det vara värt att notera att alkoholen saktar ner kaloriförbränningen från maten du stoppar i dig.

För att undersöka vilka effekter alkohol har på matsmältningen, har schweiziska forskare jämfört personer som antingen fick dricka vin eller svart te till en kaloririk ostfondue. Efter maten blev de bjudna på körsbärslikör eller vanligt vatten.

Förenligt med tidigare forskningsstudier fann man att matsmältningsprocessen gick mycket mer långsamt hos de med alkohol i blodet än de övriga. Men, resultatet visade också att alkoholen inte bidrog till någon ökad risk för matsmältningsbesvär såsom rapningar, halsbränna eller gaser.

Observera att alkohol aldrig är bra i stora mängder. Studien utfördes under kontrollerade former med ett glas vin och ett glas körsbärslikör till varje testperson.

Annons
Annons

    Källor

  • SVT:s Vetenskapsnyheter - http://svt.se/2.108068/1.2268735/goda_dagar_stor_ej_magar&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Vetenskap-Nyheter+

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.