Så kan allmänläkare upptäcka fler cancerfall i primärvården
Nyhet | Allmänmedicin

Så kan allmänläkare upptäcka fler cancerfall i primärvården

Det tar minst fyra läkarbesök på vårdcentral för att en patient ska få en cancerdiagnos. Om läkare fokuserade mer på kombinationen av symtom och förändrade besöksmönster så skulle fler cancerfall upptäckas tidigare, det visar en ny avhandling som Dagens Medicin rapporterar om. 


Publicerad den: 2019-03-27
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Annons

Under Vårdarenan berättade Marcela Ewing, forskare och specialistläkare i onkologi och allmänmedicin, om sin avhandling om cancerpatienter i primärvården.

– Den här patientgruppen söker sig i första hand till närmaste vårdcentral. Allmänläkare är därför nyckelpersoner när det gäller att upptäcka tidiga tecken på cancer, säger Marcela Ewing till Dagens Medicin.
 
Data för mer än 4 500 patienter med till exempel prostatacancer, tjocktarmscancer och bröstcancer har i avhandlingen jämförts med nästan 18 000 kontrollpatienter utan cancer. Samtliga hade besökt Västra Götalandsregionen mellan 2010 och 2011. Resultaten visar att en stor andel av cancerpatienterna hade uppsökt vårdcentralerna för olika symtom och besvär ett år innan de fick en cancerdiagnos.

– Här är det viktigt att allmänläkaren inte stirrar sig blind på enstaka symtom. Det är i stället en kombination av alarmsymtom som kopplas till förhöjd risk för cancer, säger Marcela Ewing.

Annons
Annons

Patienter med symtom på blod i avföringen, ändrade avföringsvanor, exempelvis diarré och förstoppning kan vara delar i en misstänkt tjocktarmscancer.

Marcela vill också poängterar att om patienten dyker upp fler gånger under ett år jämfört med tidigare så borde en varningsflagga höjas.

– Gemensamt för de fyra vanligaste cancerformerna var att besöken till allmänläkare blev fler en tid innan cancerdiagnosen ställdes. Så det är alltså något man ska vara observant på. Om din patient – som vanligtvis kommer två gånger om året för att förnya läkemedelsrecept – börjar dyker upp allt oftare på vårdcentralen ska man ta sig en funderare över varför.

Annons
Annons

Avhandlingens resultat visade att patienterna besökte läkare på vårdcentral minst fyra gånger innan de fick sin cancerdiagnos. Men redan under det första eller andra besöket fanns det många patienter med symtom på cancer.

Varför är cancer så utmanande för primärvården?

– Att allmänläkare träffar ganska få patienter med cancer tror jag är en bidragande orsak. Det handlar om en handfull fall om året. Men även om man inte kommer i kontakt med patientgruppen regelbundet ska allmänläkare ändå vara lyhörda och oftare tänka till om det kan vara ett misstänkt cancerfall man har framför sig, säger Marcela Ewing till Dagens Medicin.

I kontrollgruppen matchade patienterna gällande kön och ålder. Data hämtades från Cancerregistret samt regionala hälsodatabaser.

 

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/03/27/sa-ska-cancer-upptackas-i-primarvarden/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons