Så minskar du risken för värmestress och smittspridning i sommar
Sommarens värmeböljor kan göra det extra ansträngande för en redan ansträngd vård, nu under coronapandemin. För både allmänheten och vårdpersonal är det bra att både ha koll på hur man minskar risken för smittspridning och även överhettning och värmeslag. Här kan du ta del av Folkhälsomyndighetens råd.

Hur kan vi bekämpa virussjukdomar och framtida pandemier?
WHO har utlyst sju globala nödlägen under de senaste tretton åren. Det är inte en fråga om, utan när vi kommer uppleva nästa pandemi. Går en nästa pandemi att förhindra och i så fall hur?
Värmeböljor i sommar kan ställa till det ytterligare för vården under pandemin. Exempelvis kan värmeböljor bli mycket påfrestande för personal inom vård- och omsorg som behöver använda varm skyddsutrustning. Erfarenheter från tidigare värmeböljor visar dessutom att det kan bli problem med sterilt material och förvaring av läkemedel på grund av hög temperatur och luftfuktighet, skriver Folkhälsomyndigheten. På grund av semestrar och pandemin finns det också risk för underbemanning på många avdelningar.
Genom att följa de allmänna råden rörande covid-19 och smittspridning hjälper du till att minska trycket på vården. Stanna hemma om du är sjuk, tvätta eller sprita händerna, håll avstånd till andre personer och undvik trängsel. Här kan du läsa Folkhälsomyndighetens råd om värmestress och smittspridning:
-
Var försiktig så att du inte misstar hypertermi för feber. Om du eller någon annan får sådan symtom är det viktigt att vila i sval miljö och dricka vatten. Om kroppstemperaturen förblir hög efter en halvtimme är det förmodligen feber. Om kroppstemperaturen sjunker och personen mår bättre är orsaken troligen värmestress.
-
Håll avstånd, men undvik att vara helt ensam. Vid värmebölja är det viktigt att vara uppmärksam på symtom för värmestress. Samtidigt behöver fysiska kontakter begränsas för att minska smittspridning.
-
Det är bra att vara utomhus, men håll dig i skuggan. Under en värmebölja kan det bli betydligt varmare inomhus än utomhus. Även smittrisken är betydligt mindre utomhus.
-
Det är viktigt att vistas på bostadens svalaste plats och/eller att få minst två till tre timmar i ordentlig svalka dagligen. Rådet gäller särskilt riskgrupper.
-
I sommar är det enligt Folkhälsomyndigheten extra viktigt att förbereda bostäder och boenden med åtgärder som kan minska värmen inomhus. Det kan man exempelvis göra med markiser, solskärmar, persienner och anpassad ventilation och vädring. Överväg att installera kylsystem och luftkonditionering där sårbara grupper bor och vistas.
-
På grund av smittrisken bör fläktar undvikas i utrymmen där fler personer vistas.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
- Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/krisberedskap/varmeboljor/forbered-for-en-sommar-med-bade-covid-19-och-varmebolja/
Källor
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Övre luftvägsinfektion (ÖLI)
En mycket vanlig och oftast virusorsakad infektion som också benämns vanlig förkylning. Symtomen typiskt spridda från flera organ i övre luftvägar som exempelvis halsont, lockkänsla för öronen, rinnsnuva, irritation och svullnadskänsla i näsan.
-
Influensa och vaccination – för dig som arbetar inom sjukvården
Influensasäsongen 2021–2022: Vilka ska prioriteras vaccination? Vad är högdosvaccin? Hur kan influensavaccin kombineras med andra vaccin? Här får du reda på allt du behöver veta inför patientmötet.
-
Artros
Artros är vår vanligaste ledsjukdom och är enligt WHO bland de elva sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda. Vid artros föreligger smärta, funktionsnedsättning och strukturella ledförändringar.
-
Ny fortbildning om bältros – så kan komplikationer förhindras
I NetdoktorPro:s fortbildning om bältros (herpes zoster) får läkare aktuell kunskap om sjukdomen.
-
11 viktiga nyheter i kloka listan 2023
Inför nya året har kloka listan uppdaterats med nyheter inom flera viktiga terapiområden. Bland annat gäller det behandling vid tromboflebit, profylax vid insättande av uratsänkande behandling och nytt alternativ vid smärta hos äldre.
-
Sömnlöshet, insomni
De flesta sömnstörningar börjar i samband med psykisk påfrestning, somatisk sjukdom eller någon annan yttre påfrestning. Hos vuxna ses en prevalens på 12-20 procent i olika studier, och runt 30-48 procent hos äldre.
-
Språket mellan läkare och patient ofta för otydligt enligt forskare
Forskare vid universitetet i Cambridge lyfter nu frågan kring hur läkare egentligen kommunicera med sina patienter. Många kliniker anses tala på ett både mossigt och nedvärderande sätt och uppmanas nu att fräscha upp språket.