
Så minskar du risken för värmestress och smittspridning i sommar
Sommarens värmeböljor kan göra det extra ansträngande för en redan ansträngd vård, nu under coronapandemin. För både allmänheten och vårdpersonal är det bra att både ha koll på hur man minskar risken för smittspridning och även överhettning och värmeslag. Här kan du ta del av Folkhälsomyndighetens råd.
Värmeböljor i sommar kan ställa till det ytterligare för vården under pandemin. Exempelvis kan värmeböljor bli mycket påfrestande för personal inom vård- och omsorg som behöver använda varm skyddsutrustning. Erfarenheter från tidigare värmeböljor visar dessutom att det kan bli problem med sterilt material och förvaring av läkemedel på grund av hög temperatur och luftfuktighet, skriver Folkhälsomyndigheten. På grund av semestrar och pandemin finns det också risk för underbemanning på många avdelningar.
Genom att följa de allmänna råden rörande covid-19 och smittspridning hjälper du till att minska trycket på vården. Stanna hemma om du är sjuk, tvätta eller sprita händerna, håll avstånd till andre personer och undvik trängsel. Här kan du läsa Folkhälsomyndighetens råd om värmestress och smittspridning:
-
Var försiktig så att du inte misstar hypertermi för feber. Om du eller någon annan får sådan symtom är det viktigt att vila i sval miljö och dricka vatten. Om kroppstemperaturen förblir hög efter en halvtimme är det förmodligen feber. Om kroppstemperaturen sjunker och personen mår bättre är orsaken troligen värmestress.
-
Håll avstånd, men undvik att vara helt ensam. Vid värmebölja är det viktigt att vara uppmärksam på symtom för värmestress. Samtidigt behöver fysiska kontakter begränsas för att minska smittspridning.
-
Det är bra att vara utomhus, men håll dig i skuggan. Under en värmebölja kan det bli betydligt varmare inomhus än utomhus. Även smittrisken är betydligt mindre utomhus.
-
Det är viktigt att vistas på bostadens svalaste plats och/eller att få minst två till tre timmar i ordentlig svalka dagligen. Rådet gäller särskilt riskgrupper.
-
I sommar är det enligt Folkhälsomyndigheten extra viktigt att förbereda bostäder och boenden med åtgärder som kan minska värmen inomhus. Det kan man exempelvis göra med markiser, solskärmar, persienner och anpassad ventilation och vädring. Överväg att installera kylsystem och luftkonditionering där sårbara grupper bor och vistas.
-
På grund av smittrisken bör fläktar undvikas i utrymmen där fler personer vistas.
- Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/krisberedskap/varmeboljor/forbered-for-en-sommar-med-bade-covid-19-och-varmebolja/
Källor
-
Pneumokocksjukdom - bli expert på att identifiera högriskpatienter
Tillsammans med Jonas Ahl, överläkare i infektionssjukdomar, har NetdoktorPro tagit fram olika patientfall som kan vara till hjälp i den kliniska vardagen.
-
EASD: Tarm och njure tar stor plats under diabetesmötet
Det var mycket fokus kring läkemedelsgruppen SLGT2-hämmare med nya data kring njurprotektion. Men även smarta insulinpumpar, ett mer långverkande basinsulin och tarmens roll vid diabetes stod i centrum i år. Det berättar överläkare Jarl Hellman.
-
ESC: Hjärt-kärlnyheter med diabetesfokus
Fler än någonsin besökte årets ESC-kongress. En av dem är Lars Rydén, senior professor i kardiologi vid Karolinska institutet. För NetdoktorPro berättar han om de stora snackisarna under mötet.
-
Ny framgång för diabetesläkemedel vid hjärtsvikt
NetdoktorPro frågar Jarl Hellman, överläkare vid Endokrinsektionen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, vad han tar med sig från årets ADA-kongress.
-
Har din patient bröstcancer?
Ta del av ett patientfall om bröstcancer för att testa din kunskap kring symtom, ärftlighet och diagnostik. Fallet består av fem frågor.
-
Det här bör du veta om de nya reglerna för läkemedelsutbyte
Sedan juni 2020 erbjuder apoteken utbyte även för läkemedel som inte ingår i läkemedelsförmånerna. Men vad innebär förändringen rent praktiskt?
-
7 råd vid utredning av förmaksflimmer
Sjukdomen är inte alltid så tydlig vilket kan förklara mörkertalet av odiagnostiserade patienter, som skulle ha nytta av behandling. Det här bör du ha koll på vid utredning av flimmer.
-
Testosteronbrist: 6 utmaningar för dig som primärvårdsläkare
Det finns flera utmaningar vid utredning och behandling av testosteronbrist. Mikael Lehtihet, docent och överläkare i endokrinologi vid Capio S:t Görans sjukhus, går igenom några av dem.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu