Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Så minskar du risken för värmestress och smittspridning i sommar

Sommarens värmeböljor kan göra det extra ansträngande för en redan ansträngd vård, nu under coronapandemin. För både allmänheten och vårdpersonal är det bra att både ha koll på hur man minskar risken för smittspridning och även överhettning och värmeslag. Här kan du ta del av Folkhälsomyndighetens råd. 


Publicerad den: 2020-06-24

värmeslag-solsting-överhettning
Annons

Värmeböljor i sommar kan ställa till det ytterligare för vården under pandemin. Exempelvis kan värmeböljor bli mycket påfrestande för personal inom vård- och omsorg som behöver använda varm skyddsutrustning. Erfarenheter från tidigare värmeböljor visar dessutom att det kan bli problem med sterilt material och förvaring av läkemedel på grund av hög temperatur och luftfuktighet, skriver Folkhälsomyndigheten. På grund av semestrar och pandemin finns det också risk för underbemanning på många avdelningar.

Genom att följa de allmänna råden rörande covid-19 och smittspridning hjälper du till att minska trycket på vården. Stanna hemma om du är sjuk, tvätta eller sprita händerna, håll avstånd till andre personer och undvik trängsel. Här kan du läsa Folkhälsomyndighetens råd om värmestress och smittspridning:

  • Var försiktig så att du inte misstar hypertermi för feber. Om du eller någon annan får sådan symtom är det viktigt att vila i sval miljö och dricka vatten. Om kroppstemperaturen förblir hög efter en halvtimme är det förmodligen feber. Om kroppstemperaturen sjunker och personen mår bättre är orsaken troligen värmestress.

  • Håll avstånd, men undvik att vara helt ensam. Vid värmebölja är det viktigt att vara uppmärksam på symtom för värmestress. Samtidigt behöver fysiska kontakter begränsas för att minska smittspridning.

  • Det är bra att vara utomhus, men håll dig i skuggan. Under en värmebölja kan det bli betydligt varmare inomhus än utomhus. Även smittrisken är betydligt mindre utomhus.

  • Det är viktigt att vistas på bostadens svalaste plats och/eller att få minst två till tre timmar i ordentlig svalka dagligen. Rådet gäller särskilt riskgrupper. 

  • I sommar är det enligt Folkhälsomyndigheten extra viktigt att förbereda bostäder och boenden med åtgärder som kan minska värmen inomhus. Det kan man exempelvis göra med markiser, solskärmar, persienner och anpassad ventilation och vädring. Överväg att installera kylsystem och luftkonditionering där sårbara grupper bor och vistas. 

  • På grund av smittrisken bör fläktar undvikas i utrymmen där fler personer vistas.

Annons
Annons
Annons
Annons

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/krisberedskap/varmeboljor/forbered-for-en-sommar-med-bade-covid-19-och-varmebolja/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons