Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Skönhetssömn får vetenskaplig betydelse

Skönhetssömn är vida känt. Ny svensk forskning visar att skönhet påverkas av hur mycket vi sover, skriver SVT:s Vetenskapsnyheter. Dagligen matas vi med tips om hur vi kan förbättra vårt yttre. Allt från krämer som trollar bort rynkor till mascaror som förlänger fransarna.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2010-12-15

Annons

Skönhetssömn är vida känt. Ny svensk forskning visar att skönhet påverkas av hur mycket vi sover, skriver SVT:s Vetenskapsnyheter.

Dagligen matas vi med tips om hur vi kan förbättra vårt yttre. Allt från krämer som trollar bort rynkor till mascaror som förlänger fransarna. Nu har forskare vid Karolinska Institutet undersökt förhållandena mellan sömn och våra uppfattningar om attraktivitet och hälsa.

Totalt deltog 23 personer i åldrarna 18 – 31 år i studien. Studien gick ut på att låta observatörer bedöma fotografier av människor som fått olika mycket sömn. De fotograferades mellan 02.00 och 03.00 vid två tillfällen. En gång efter normal sömn och en gång efter att deras sömn blivit störd.

Observatörerna bedömde att fotografierna tagna efter normal sömn visade ett mer attraktivt och hälsosamt utseende än de föreställande samma person som blivit berövad sömn.

Slutsatsen författarna drar är att ansiktet påverkas av sömnbrist och att vi bedömer trätta ansikten som mindre attraktiva och mindre hälsosamma.

Denna forskning om sömnens påverkan är viktig i dagens 24-timmarsamhälle där många lider av sömnsvårigheter och störd sömn, menar forskarna.

Annons
Annons

    Källor

  • SVT:s Vetenskapsnyheter - http://svt.se/2.108068/1.2268656/skonhetssomn_far_vetenskaplig_betydelse&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Vet

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.