Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Strålning från mobiler inte bevisat farligt

Elektromagnetisk strålning från mobiltelefoner, mobilmaster eller trådlösa nätverk är inte bevisat farlig för hälsan. Det slår Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd fast i sin årliga rapport, skriver SR Ekot. Det går dock inte att utesluta risker med långvarigt användande, enligt rapporten och rekommendationen är fortfarande att hålla mobilen på avstånd och att använda handsfree.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-01-19

Annons

Elektromagnetisk strålning från mobiltelefoner, mobilmaster eller trådlösa nätverk är inte bevisat farlig för hälsan. Det slår Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd fast i sin årliga rapport, skriver SR Ekot.

Det går dock inte att utesluta risker med långvarigt användande, enligt rapporten och rekommendationen är fortfarande att hålla mobilen på avstånd och att använda handsfree.

Annons
Annons

Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd har granskat närmare 200 av de senaste studierna om hur vi påverkas av den elektromagnetiska strålningen. Rådet har slagit fast att mobilstrålning inte orsakar till exempel hjärntumörer hos den som använt mobiltelefon under en tioårsperiod.

– Men därefter är det mer oklart. Fortfarande kan man inte säga helt säkert att man inte kan få någon hälsopåverkan om man använder mobiltelefon i mer än tio år. Det kan ta tio, 20 eller ibland 30 år innan tumörer utvecklas. Vår rekommendation är därför att man ska använda handsfree, så att man minskar exponeringen till huvudet till mobiltelefonen., säger Lars Möjnes, utredare vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

    Källor

  • Sveriges Radio Ekot - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4299369

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.