Nyhet | Allmänmedicin

Syrgasbehandling gav ingen effekt hos dödssjuka

Patienter som vårdades palliativt fick inte minskade problem med andnöd om de behandlades med syrgas, visar en ny studie som presenteras i tidningen Lancet.

Publicerad den: 2010-09-06
Författare: Jozephine Hagenlöf, Nyhetsredaktör, Netdoktor.se

Annons

Patienter som vårdades palliativt fick inte minskade problem med andnöd om de behandlades med syrgas, visar en ny studie som presenteras i tidningen Lancet. Det är vanligt att syrgasbehandling används bland patienterna i livets slutskede, skriver Dagens Medicin på nätet, men nu ifrågasätts denna metod i en ny studie, åtminstone vad gäller patienter som inte har så pass allvarliga andningsproblem att de ger livshotande syrebrist.

I den nya studien lottades totalt 239 patienter till att antingen få behandling med syrgas eller vanlig luft via en grimma i näsan. Samtliga av studiedeltagarna led av en dödlig sjukdom, de hade andnöd och ett partiellt syrgastryck i blodet över 7,3 kPa, skriver tidningen. När forskarna, som är verksamma vid bland annat Duke University Medical Center i North Carolina, USA, utvärderade patienterna sju dagar senare kunde de inte så någon skillnad mellan grupperna hur man uppfattade symtomen på andnöd. Därför drar forskarna slutsatsen att behandlingen i varje enskilt fall måste utvärderas och eventuellt ersättas med någon annan metod.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicins nätupplaga - http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/09/03/syrgas-gav-ingen-effekt-ho/index.xml

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons