Nyhet | Allmänmedicin

Våga säga nej - bra för hälsan

Många kan ha svårt för att säga nej och den som ständigt sätter andras behov framför sina egna riskerar att både bli stressad, sur och sjuk, skriver unt.se (TT Spektra). – Visst är det bra att vara generös, snäll och empatisk, men om du gör våld på dig själv för att alltid ställa upp kommer inte känslan från hjärtat och du riskerar då att bli både stressad och bitter, och i förlängningen även utbränd, säger Nina Jansdotter, karriärcoach och föreläsare.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2011-11-28
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Många kan ha svårt för att säga nej och den som ständigt sätter andras behov framför sina egna riskerar att både bli stressad, sur och sjuk, skriver unt.se (TT Spektra).

– Visst är det bra att vara generös, snäll och empatisk, men om du gör våld på dig själv för att alltid ställa upp kommer inte känslan från hjärtat och du riskerar då att bli både stressad och bitter, och i förlängningen även utbränd, säger Nina Jansdotter, karriärcoach och föreläsare.

Annons
Annons

Det som får oss att säga ja till mer än vi önskar menar Nina Jansdotter, i arbetet, ofta handlar om rädslan att inte bli tillfrågad igen eller oron att den som inte ställer upp är den som först får gå när det blir sämre tider.

– Andra gånger kan det röra sig om konflikträdsla, man tror att man blir illa omtyckt om man säger nej, säger Nina Jansdotter.

Men rädslan är oftast obefogad. Ett nej kan ge motsatt resultat mot vad man tror. 

Annons
Annons

– Sådant ger ofta cred och respekt i stället, säger Nina Jansdotter.

    Källor

  • unt.se (TT Spektra) - http://www.unt.se/halsa/saga-nej-ar-bra-for-halsan-1545591.aspx

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons