Nyhet | Allmänmedicin

Värktabletter med diklofenak blir receptbelagda

Idag kan man köpa värktabletter med diklofenak, bland annat Voltaren och Eeze, receptfritt på apoteket. Nästa sommar ändras dock reglerna och tabletterna blir istället receptbelaga.


Publicerad den: 2019-11-06
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Värktabletter med diklofenak blir receptbelagda
Annons

Från den 1 juni 2020 kan man inte längre köpa läkemedel med ämnet diklofenak. Det handlar om preparaten Voltaren och Eeze i tablett- och kapselform som används för att dämpa inflammationer och fungerar smärtlindrande och febernedsättande.

Fortbildning: Sekundärprevention vid stabil kranskärlssjukdom

Risk för hjärt-kärlsjukdomar

Läkemedelsverkets beslut grundar sig i en stor studie från 2018. Där visade det sig att tidigare kända risker för hjärt-kärlbiverkningar också finns vid låga doser, det vill säga mindre än 100 mg per dygn, och korta behandlingstider. Resultaten gällde både män och kvinnor.

– Den nya studien ger stöd för att den ökade risken för hjärt-kärlbiverkningar som man känt till sedan tidigare även finns vid lägre doser och vid korttidsanvändning. Beslutet att receptbelägga diklofenak ökar säkerheten för patienten genom att läkare dels kan informera om riskerna och dels kan göra en helhetsbedömning av om det föreligger risk för hjärt-kärlpåverkan, säger Paulina Tuvendal, klinisk utredare på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Tidigare studier har visat en liten ökad risk vid användning av diklofenak, jämfört med andra NSAID-läkemedel. Efter att den aktuella studien publicerats 2018 uppmanade EU sina medlemsländer att ompröva om diklofenak verkligen ska vara receptfritt.

Fortbildning: Förmaksflimmer

Annons
Annons

Hänvisar till andra läkemedel

Enligt Läkemedelsverket finns det ingen risk att använda diklofenak på huden. Därför kommer diklofenak på kräm eller tum fortsättningsvis finnas receptfritt.

Vid behov av smärtlindrande tabletter eller kapslar för egenvård hänvisar Läkemedelsverket istället till produkter som innehåller paracetamol, ibuprofen eller naproxen. För individuella råd bör man vända sig till sin läkare eller apotek.

Läs mer om studien som ligger till grund för Läkemedelsverkets beslut här. 

Annons
Annons

    Källor

  • Läkemedelsverket - https://lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2019/Tabletter-och-kapslar-med-diklofenak-blir-receptbelagda/

Annons
Annons
Annons