Inte lika stora forskningsmedel till gynekologiska besvär som myom

Hallå där Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi, vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Karolinska institutet.


Publicerad den: 2014-12-01
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi, om forskning kring diagnoserna myom och endometriosVad karaktäriserar ett myom histologiskt?

– Myom är en godartad tumör som utgår från glattmuskelceller i livmoderns myometrium. Prevalensen är hög och stiger vanligtvis efter att kvinnan har fyllt 35 år. Tumörens proliferation och tillväxt är nära sammanlänkad med olika tillväxtfaktorer och könshormon, som östrogen och progesteron. Kvinnor som inte har nått puberteten brukar sällan drabbas av myom, tumören är inte heller vanlig hos de i menopaus.

Vilka är symtomen?

– Det vanligaste är att myom inte ger några symtom överhuvudtaget. Men en del kvinnor kan drabbas av kraftigare blödningar, smärtor eller problem med urinblåsan. Myom kan även orsaka infertilitet. Vilka symtomen blir beror till stor del på tumörens placering, vissa kvinnor kan dessutom ha flera tumörer samtidigt. En del myom växer sig groteskt stora och det har hänt att kvinnor behövt föda fram tumören. Det sker inte ofta som tur är, vanligtvis upptäcks myomet i ett tidigt stadium med ultraljudsundersökning.

Hur ser det ut på forskningsfronten gällande myom?

– Min uppfattning är att det inte satsas jättemycket medel på forskning om myom. Jag har själv varit med om att ha fått anslag, men där man tydligt uttryckt att pengarna inte ska användas för studier om myom eller endometrios. Den här typen av gynekologiska besvär, som främst försämrar kvinnans livskvalitet, får tyvärr inte lika stora medel som exempelvis forskning om cancer eller infertilitet. 

Läs även medicinska översikter om:

Myom »

Endometrios »


Annons
Annons

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons