Inkapslade myom kan bli aktuella för kirurgi
Hallå där Sophia Ehrström, specialist i obstetrik och gynekologi vid Ultragyn Sophiahemmet, som nyligen föreläste om hysterektomi på privatgynekologernas vintermöte i Stockholm.
Vad är hysterektomi?
– Det innebär ett kirurgiskt borttagande av livmodern. Total hysterektomi är vanligast, då avlägsnas livmoderkroppen samt livmoderhalsen.
Operationen kan ske på olika sätt, antingen abdominellt, vaginalt, via laparoskopi eller med robotassisterad laparoskopi. Den sistnämnda metoden är nyast och etablerades i Sverige runt 2006. Robotens teknik är väldigt avancerad, men samtidigt dyr att använda. Vilken metod kirurgenen väljer beror bland annat på livmoderns storlek och ifall kvinnan har fött barn. Men kirurgens utbildning och vilken teknik som är traditionell på kliniken spelar också in.
Abdominell hysterektomi har dominerat i Sverige under lång tid. Personligen föredrar jag laparoskopi eller vaginalt eftersom dessa ingrepp är mer skonsamma och återhämtningen snabbare.
Kan kirurgin användas vid behandling av myom?
– Ja, det stämmer. Men det gäller myom som ger tydliga symtom, exempelvis i form av tryckbesvär eller kraftiga blödningar. Om myomet sitter inkapslad i livmoderväggen kan det också bli aktuellt med hysterektomi. Men kirurgi är bara ett av behandlingsalternativen för myom.
Hysterektomi används även vid exempelvis endometrios, prolaps eller för vissa cancerformer i livmodern.
Läs även: Medicinsk översikt om Myom »
Är det vanligt med komplikationer efter ingreppet?
– Vår siffra för 2014 ligger på cirka 1.5 procent, en komplikation kan exempelvis vara problem med urinblåsan. Jag tycker att metoden är bra, men ingreppet blir först aktuellt när inte symtomen går att lindra på andra sätt.
Hysterektomi är faktiskt den näst vanligaste gynekologiska operationen som utförs i Sverige. Ungefär var tionde svensk kvinna genomgår ingreppet.
Foto: David Bicho
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
-
ESMO 2022: Höjdpunkter om ovarialcancer
Långtidsdata visar på god effekt av PARP-I vid behandling av HRP+ ovarialcancer. De största nyheterna inom gynekologisk onkologi på årets ESMO var utan tvekan presentationen av överlevnadsdata från SOLO1/GOG-3004 samt PAOLA-1/Engot-ov25 som båda gav stöd åt underhållsbe...
-
Större tilltro till p-piller än mobilapplikation bland vårdpersonal
Under de senaste åren har kvinnor fått allt fler hormonfria preventivmetoder att välja mellan. Ändå ser sjukvårdspersonal kombinerade p-piller som en generellt sett säkrare metod än till exempel naturlig familjeplanering, det visar svarsresultaten av NetdoktorPro:s fort...
-
Hormonfria preventivmetoder – för vem?
Det råder en allmän skepsism mot att använda hormonbaserade preventivmedel. Angelica Lindén Hirschberg, professor i gynekologi och reproduktionsmedicin vid Karolinska Institutet, anser att det är bra att det idag finns alternativ till p-piller och att sjukvården bör informera om samtliga preventivmetoder. Samtidigt är det vissa saker man bör ha i åtanke på patientmötet.
-
Vilken preventivmetod passar för Petra?
Småbarnsmamman Petra har bokat tid på gynekologmottagningen för att diskutera olika preventivmetoder. Tidigare erfarenheter om p-piller är negativ humörpåverkan, vilket gör att hon vill testa någon annan metod. Vilka är dina råd till Petra?
-
Fick fel behandling – nu varnar hon andra med nokturi
Krävs medicinsk kunskap för att patienten ska få rätt hjälp för sin nokturi? Så var fallet för pensionären Titti, som tidigare arbetet som sjuksköterska. Nu berättar hon om sin upplevelse och överläkaren Aino Fianu Johansson ger sin syn på det hela.