Nokturi – ett underdiagnostiserat område
Hallå där Aino Finau Jonasson, överläkare i gynekologi och obstetrik och som varit med och tagit fram webbutbildningen vadvetduomNOKTURI.se.
Du har tillsammans med Mats Halldin, medicinsk chef på Netdoktor, tagit fram en helt ny webbutbildning om nokturi. Varför är en webbutbildning om nokturi viktig och är läkarkåren i behov av en sådan?
– Jag är alldeles övertygad om att utbildningen behövs ur flera aspekter. Om man inte känner till begreppet nokturi ger utbildningen dig lättåtkomlig och aktuell information på ett enkelt och snabbt sätt. Utbildningen kan bidra till att man lyckas identifiera patienterna tidigare och ju mer en läkare kan om området desto lättare blir det för honom eller henne i bemötandet med patienten. Ju mer jag som läkare kan desto tryggare känner jag mig i min roll gentemot patienten.
– Utbildningen är också viktig för att området är underdiagnostiserat och det går hand i hand med att begreppet nokturi inte är känt för alla. På så vis finns ett kunskapsbehov att fylla hos läkarkåren, fortsätter hon.
Tre centrala faktorer gör att området är underdiagnostiserat och de är: att begreppet inte är känt, att patienten dels upplever problemet som skamligt eller att det är normalt ju äldre man blir. Och att patienten inte vet att det finns behandling för det.
Vad är viktigt för kollegor att tänka på i bemötande med en patient som har nokturi?
– Man ska ta patienternas problem på allvar. Att man som läkare skriver upp vad patienten säger samt be de berätta hur ofta de kastar vatten under ett dygn och särskilt då under natten. Sedan tycker jag att man berättar att det finns behandling att få, alltså tala om för patienten att de kan komma tillrätta med problemet och att det inte har med ålder att göra. Och får patienten behandling är det viktigt att man följer upp behandlingen.
Vad hoppas du att webbutbildningen ska bidra till?
– Ökad kunskap! Det gör att man hittar patienterna tidigare och man kan då ge patienterna mer ingående information om problemet. Sedan finns det flera fördelar med en webbutbildning. Utbildningen går att genomföra när som helst. Det ges möjlighet till betänketid innan frågorna ska besvaras och det är ett nytt sätt att ta in kunskap. Det ger förhoppningsvis också mottagaren en knuff i att förkovra sig mer och motivation till vidare information.
-
Första besluten om nationell högspecialiserad vård
Nu har Socialstyrelsen klubbat igenom vilken specialistvård som ska centraliseras i Sverige. Det handlar om viss vård vid endometrios och trofoblastsjukdom, samt en avancerad form av kejsarsnitt. Exakt var i landet vården kommer placeras är ännu inte bestämt.
-
Linn, 35, väljer sterilisering framför andra preventivmetoder
Depression, minskad sexlust, viktuppgång och trötthet är några av de symtom som Linn Björkstrand fått av preventivmedel hon testat sedan tonåren. Nu väntar hon på sterilisering, en åtgärd hon velat göra sedan sex år tillbaka. – Jag känner att jag experimenterat färdigt ...
-
Vilken preventivmetod passar för Petra?
Småbarnsmamman Petra har bokat tid på gynekologmottagningen för att diskutera olika preventivmetoder. Tidigare erfarenheter om p-piller är negativ humörpåverkan, vilket gör att hon vill testa någon annan metod. Vilka är dina råd till Petra?
-
Icke-hormonella preventivmetoder
Det är inte ovanligt att kvinnor upplever negativ humörpåverkan med depressiva symtom vid användning av kombinerad hormonell antikonception. Därför är det viktigt att beakta behovet av icke-hormonell antikonception.
-
Nattliga uppvaknanden - Har din patient nokturi?
Din patient är en pensionär som väger 90 kg och klagar på nattliga uppvaknanden, då han även tömmer blåsan. Hans dygnsdiures är 3,5 liter varav den nattliga urinproduktionen är 1,0 liter. Vad bör du främst fokusera din utredning på?
-
Turners syndrom
Tillstånd med komplett eller delvis frånvaro av den andra könskromosomen hos fenotypiska kvinnor.
-
Mastit
Mastit är en inflammation i brösten som drabbar omkring tio procent av alla ammande kvinnor. Obehandlad mastit kan leda till bröstböld.
-
Bäckensmärtor vid graviditet–foglossning
Cirka 20 procent av alla gravida kvinnor får bäckenmärtor och hälften så många har även problem lång tid efter förlossningen.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu