Progesteron spelar en nyckelroll vid utveckling av myom
Det finns ett tydligt samband mellan myom och steroidhormonsyntes. Tidigare har östrogen setts som primär stimuli för tumörtillväxt, men nya upptäckter pekar på att progesteron har en mer framträdande roll än man tidigare trott.
Myom är den vanligaste benigna tumören som uppstår i bäckenet hos kvinnor. Den bildas troligtvis utifrån klonal expansion av en enskild glattmuskelcell i livmodern. Myom kännetecknas av långsam cellulär proliferation samt en överproduktion av extracellulär matrix.
Det är svårt att urskilja en särskild orsaksfaktor till myom. Snarare är det en komplex bild av faktorer som ligger bakom tumörutvecklingen. Dock har flera epidemiologiska studier pekat på ett samband mellan ålder och myom. Risken att drabbas ökar drastiskt med stigande ålder, cirka 60 procent av kvinnor som diagnostiseras med tumören är mellan 40 och
60 år.
– Myom orsakar vanligtvis inga symtom överhuvudtaget, men vissa kvinnor får kraftiga blödningar från livmodern och smärtor som påminner om mensvärk. En del kan även få missfall eller bli infertila, säger Kristina Gemzell Danielsson som är professor i obstetrik och gynekologi vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Karolinska institutet, samt överläkare vid kvinnokliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.
Vilka symtomen blir beror bland annat på tumörens massa och placering i livmodern. Dock kan myomet även modulera endometriets genuttryck vilket troligtvis orsakar några av symtomen.
Kvinnor kan ha en eller flera myom i varierande storlek. Hur tumören bildas är inte helt klarlagt, men X-kromosomlänkade studier föreslår att den är monoklonal och uppstår från en enskild myocyt med neoplastiska förändringar. Både genetiska mutationer och epigenetiska förändringar tros ligga bakom konversionen till en myomcell.
-
Första besluten om nationell högspecialiserad vård
Nu har Socialstyrelsen klubbat igenom vilken specialistvård som ska centraliseras i Sverige. Det handlar om viss vård vid endometrios och trofoblastsjukdom, samt en avancerad form av kejsarsnitt. Exakt var i landet vården kommer placeras är ännu inte bestämt.
-
Linn, 35, väljer sterilisering framför andra preventivmetoder
Depression, minskad sexlust, viktuppgång och trötthet är några av de symtom som Linn Björkstrand fått av preventivmedel hon testat sedan tonåren. Nu väntar hon på sterilisering, en åtgärd hon velat göra sedan sex år tillbaka. – Jag känner att jag experimenterat färdigt ...
-
Vilken preventivmetod passar för Petra?
Småbarnsmamman Petra har bokat tid på gynekologmottagningen för att diskutera olika preventivmetoder. Tidigare erfarenheter om p-piller är negativ humörpåverkan, vilket gör att hon vill testa någon annan metod. Vilka är dina råd till Petra?
-
Icke-hormonella preventivmetoder
Det är inte ovanligt att kvinnor upplever negativ humörpåverkan med depressiva symtom vid användning av kombinerad hormonell antikonception. Därför är det viktigt att beakta behovet av icke-hormonell antikonception.
-
Nattliga uppvaknanden - Har din patient nokturi?
Din patient är en pensionär som väger 90 kg och klagar på nattliga uppvaknanden, då han även tömmer blåsan. Hans dygnsdiures är 3,5 liter varav den nattliga urinproduktionen är 1,0 liter. Vad bör du främst fokusera din utredning på?
-
Turners syndrom
Tillstånd med komplett eller delvis frånvaro av den andra könskromosomen hos fenotypiska kvinnor.
-
Mastit
Mastit är en inflammation i brösten som drabbar omkring tio procent av alla ammande kvinnor. Obehandlad mastit kan leda till bröstböld.
-
Bäckensmärtor vid graviditet–foglossning
Cirka 20 procent av alla gravida kvinnor får bäckenmärtor och hälften så många har även problem lång tid efter förlossningen.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Hej igen Anders!Vill tipsa om att du kan ställa dina frågor om myom till NetdoktorPros expert Kristina Gemzell Danielsson, överläkare och professor i gynekologi och obstetrik. Den 10 mars klockan 14.15 deltar hon i en livechatt på sajten, men det går bra att ställa frågor redan nu genom att klicka här: <a href="%5C">http://www.netdoktorpro.se/gynekologi-obstetrik/chatt/myomchatt/</a>Mvh Maria Gustavsson, redaktör NetdoktorPro
Hej Anders! Tack för dina frågor.Om en vecka publiceras en artikel som handlar om den nya ultraljudsbehandlingen, MR-HIFU. Jag har intervjuat Håkan Ahlström, som arbetar med den nya metoden, och han berättar mer ingående om tekniken samt vilka typer av patienter som är aktuella för behandlingsformen.Så om en vecka får du svar på dina frågor - jag hoppas du kan hålla dig till tåls.Med vänliga hälsningarMaria Gustavsson, redaktör NetdoktorPro
Bra interview . Spännande att lära sig lite om ultraljudbehandlingen. Hur djupt kan myomen vara belägna för att nås? Hur sker styrningen med MRI? Känner många patienter, som vill ha råd och behandling.
Inga har kommenterat på denna sida ännu