Prolaktininhibitorer - symtomlindrande vid sjukdomar i livmodern?
Just nu pågår en pilotstudie som undersöker om hämning av prolaktin kan användas som behandlingsmetod mot sjukdomar i uterus. ”Vi vill veta om det lindrar kvinnans smärta och blödningsbenägenhet i samband med adenomyos”, säger specialistläkaren Johanna Andersson.
Läs även: Medicinsk översikt om Endometrios »
Specialistläkaren Johanna Andersson, gynekolog på Aleris Specialistvård Sabbatsberg i Stockholm, leder den nya studien vars mål är att hitta en effektiv medicinsk behandling mot adenomyos. Professor Kristina Gemzell Danielsson, vid Karolinska universitetssjukhuset, handleder projektet.
Undersöker prolaktinets inverkan på endometrium
Prolaktin är ett peptidhormon med flera dokumenterade effekter på livmodervävnaden, exempelvis stimuleras en ökad cellproliferation. Samtidigt nedreglerar hormonet livmoderns mottaglighet för östrogen. Prolaktinreceptorn (PRLr) tillhör cytokinreceptorfamiljen och upptäcktes redan på 1970-talet.
Till en början trodde forskarna att prolaktin endast sekreteras från adenohypofysen, senare upptäckte man dock att hormonet även produceras i livmoderslemhinnan. Djurstudier har visat att risken för adenomyos ökar vid förhöjda nivåer av prolaktin intrauterint, påpekar Johanna Andersson.
För att undersöka hormonets inverkan på endometrium hämmas dess effekt med hjälp av bromokroptin, en erkänd dopaminantagonist. Bromokroptin har även förmågan att inhibera frisättningen av prolaktin.
– Vi vill ta reda på om en bromokroptinbehandling lindrar kvinnans smärta och blödningsbenägenhet i samband med adenomyos. I dagsläget finns ingen medicinsk behandling av adenomyos utan alternativet är ett kirurgisk avlägsnande av livmodern, så kallad hysterektomi.
Kvinnornas smärta lindrades
Under studiens gång får deltagarna fylla i ett frågeformulär samt uppskatta smärta och blödningsmängd.
– Kvinnorna får en särskild blödningskalender. Där antecknar de hur genomblödda deras tamponger eller bindor är, storleken på blodkoagler samt graden av smärta. Vi mäter även prolaktinnivån i serum vid studiens start samt efter sex månader, säger Johanna Andersson.
Förväntningen är att bromokroptin minskar koncentrationen av prolaktin i livmodern och därmed även smärtsamma menstruationer och rikliga blödningar. Tablettbehandlingen ges via slidan för att få hög koncentration av läkemedlet i livmodern, men låg påverkan på kroppen i övrigt.
– Hittills har vi kunnat se en förbättring hos kvinnorna som slutfört behandlingen. Blödningarna har normaliserats och smärtan har lindrats betydligt hos en övervägande del av patienterna. Detta är dock preliminära resultat eftersom studien fortfarande pågår.
Många kvinnor drabbade av adenomyos
Att använda bromokroptin mot adenomyos är ett koncept som aldrig har prövats tidigare. Tanken är att studien ska pågå tills totalt tjugo kvinnor med adenomyos har genomfört hela behandlingen.
– Adenomyos drabbar ett stort antal kvinnor. Jag kan inte säga den exakta prevalensen men jag skulle uppskatta att 30 procent av kvinnor mellan 40 och 49 år, som lider av rikliga menstruationer, har sjukdomen.
Johanna Andersson påpekar att få känner till sjukdomen, och troligtvis har många kvinnor symtom utan att uppsöka sjukvården. Därmed får de aldrig någon diagnos.
– Om behandlingen med bromokroptin visar sig vara effektiv skulle det kunna göra stor skillnad för många kvinnor.
Träffar du som läkare många kvinnor med adenomyos? Kommentera gärna direkt under artikeln.
-
Första besluten om nationell högspecialiserad vård
Nu har Socialstyrelsen klubbat igenom vilken specialistvård som ska centraliseras i Sverige. Det handlar om viss vård vid endometrios och trofoblastsjukdom, samt en avancerad form av kejsarsnitt. Exakt var i landet vården kommer placeras är ännu inte bestämt.
-
Linn, 35, väljer sterilisering framför andra preventivmetoder
Depression, minskad sexlust, viktuppgång och trötthet är några av de symtom som Linn Björkstrand fått av preventivmedel hon testat sedan tonåren. Nu väntar hon på sterilisering, en åtgärd hon velat göra sedan sex år tillbaka. – Jag känner att jag experimenterat färdigt ...
-
Vilken preventivmetod passar för Petra?
Småbarnsmamman Petra har bokat tid på gynekologmottagningen för att diskutera olika preventivmetoder. Tidigare erfarenheter om p-piller är negativ humörpåverkan, vilket gör att hon vill testa någon annan metod. Vilka är dina råd till Petra?
-
Icke-hormonella preventivmetoder
Det är inte ovanligt att kvinnor upplever negativ humörpåverkan med depressiva symtom vid användning av kombinerad hormonell antikonception. Därför är det viktigt att beakta behovet av icke-hormonell antikonception.
-
Nattliga uppvaknanden - Har din patient nokturi?
Din patient är en pensionär som väger 90 kg och klagar på nattliga uppvaknanden, då han även tömmer blåsan. Hans dygnsdiures är 3,5 liter varav den nattliga urinproduktionen är 1,0 liter. Vad bör du främst fokusera din utredning på?
-
Turners syndrom
Tillstånd med komplett eller delvis frånvaro av den andra könskromosomen hos fenotypiska kvinnor.
-
Mastit
Mastit är en inflammation i brösten som drabbar omkring tio procent av alla ammande kvinnor. Obehandlad mastit kan leda till bröstböld.
-
Bäckensmärtor vid graviditet–foglossning
Cirka 20 procent av alla gravida kvinnor får bäckenmärtor och hälften så många har även problem lång tid efter förlossningen.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu