Så ska nokturi behandlas
Med riktlinjer för behandling av nokturi blir det lättare för sjukvården att hjälpa patienter som besväras av toalettspring nattetid. Aino Fianu Jonasson, docent och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, tycker redan att riktlinjerna har gett effekt. Här berättar hon om hur nokturi bäst behandlas.
– Tidigare upplevde jag det som att många läkare inte kände till besvären kring nokturi och inte heller tog upp frågan med sina patienter, säger Aino Fianu Jonasson, en av medlemmarna i den tvärvetenskapliga expertgruppen Nätverk Nokturi som har tagit fram riktlinjerna.
Men efter att ha gått ut med såväl riktlinjer som Netdoktors upplysningskampanj tycker hon sig se en attitydförändring hos läkarkåren.
– Vi har fått väldigt bra respons från läkarkollegor. Många har sagt att riktlinjerna plötsligt har gett dem någonting att utgå ifrån i utredningen av patienterna, säger Aino Fianu Jonasson.
Beror oftast på nattlig polyuri
Nokturi drabbar alla åldersgrupper, men problemen med nattkissning förvärras ofta med åldern, när både blåskapaciteten och njurarnas förmåga till filtrering sjunker. För de flesta beror nokturibesvären på nattlig polyuri, ökad urinproduktion nattetid. Många patienter vittnar om att nokturi ger trötthet och svårigheter att koncentrera sig på jobbet. Äldre patienter får i och med nokturi en förhöjd risk för fall och frakturer när de tar sig till och från toaletten i mörkret.
Riktlinjerna inleds med ett slags karta med frågeställningen om huruvida patienten upplever nokturi som ett problem. Svarar du nej avslutas guidningen eftersom ingen åtgärd krävs. Om du däremot svarar ja slussas du steg för steg vidare för att hitta rätt åtgärd för rätt problem.
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
– Det finns ju flera andra tillstånd än polyuri som ger besvär med nokturi och då är det förstås viktigt att hitta eventuella sjukdomar. Men om man tror att det handlar om polyuri bör man enligt riktlinjerna uppmana patienten att dra ner på vätskeintaget, särskilt kvällstid. Med mer fysisk aktivitet dagtid sover patienten dessutom ofta djupare.
Om problemen kvarstår bör man därefter överväga behandling med desmopressin, som minskar urinproduktionen nattetid.
– Behandlingen har visat sig vara effektiv mot polyuri. Studier har visat att besvären minskade med över 50 procent med långtidsbehandling, säger Aino Fianu Jonasson.
Här kan du skriva ut en miktionslista till din patient.
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
Fortbildning för neurologer
Öka din kunskap om migrän
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om migrän, en neurovaskulär huvudvärk som drabbar omkring 15 procent av befolkningen. Trots den höga förekomsten antas migrän vara ett underdiagnostiserat tillstånd.
-
ESMO 2022: Höjdpunkter om ovarialcancer
Långtidsdata visar på god effekt av PARP-I vid behandling av HRP+ ovarialcancer. De största nyheterna inom gynekologisk onkologi på årets ESMO var utan tvekan presentationen av överlevnadsdata från SOLO1/GOG-3004 samt PAOLA-1/Engot-ov25 som båda gav stöd åt underhållsbe...
-
Större tilltro till p-piller än mobilapplikation bland vårdpersonal
Under de senaste åren har kvinnor fått allt fler hormonfria preventivmetoder att välja mellan. Ändå ser sjukvårdspersonal kombinerade p-piller som en generellt sett säkrare metod än till exempel naturlig familjeplanering, det visar svarsresultaten av NetdoktorPro:s fort...
-
Hormonfria preventivmetoder – för vem?
Det råder en allmän skepsism mot att använda hormonbaserade preventivmedel. Angelica Lindén Hirschberg, professor i gynekologi och reproduktionsmedicin vid Karolinska Institutet, anser att det är bra att det idag finns alternativ till p-piller och att sjukvården bör informera om samtliga preventivmetoder. Samtidigt är det vissa saker man bör ha i åtanke på patientmötet.
-
Vilken preventivmetod passar för Petra?
Småbarnsmamman Petra har bokat tid på gynekologmottagningen för att diskutera olika preventivmetoder. Tidigare erfarenheter om p-piller är negativ humörpåverkan, vilket gör att hon vill testa någon annan metod. Vilka är dina råd till Petra?
-
Fick fel behandling – nu varnar hon andra med nokturi
Krävs medicinsk kunskap för att patienten ska få rätt hjälp för sin nokturi? Så var fallet för pensionären Titti, som tidigare arbetet som sjuksköterska. Nu berättar hon om sin upplevelse och överläkaren Aino Fianu Johansson ger sin syn på det hela.