Förundersökning om felaktig abort läggs ned

Förundersökning om felaktig abort läggs ned

Ett foster som förra året aborterades i vecka 30 på Karolinska universitetssjukhuset kan inte betraktas som ett brottsobjekt, det bedömer åklagare Jennie Nordin som nu vill hon att lagstiftningen ska ses över.


Publicerad den: 2019-01-07
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Annons

Det var i somras som en läkare vid Karolinska universitetssjukhuset bedömde att en kvinna var inne i sin trettonde graviditetsvecka och utförde en abort. I efterhand uppdagades att kvinnan i själva verket var gravid i vecka 30, vilket är mer än sju veckor efter tidsgränsen för när det är lagligt att utföra abort i Sverige.

Läs mer om icke-hormonella preventivmetoder här.

Ett foster kan inte vara målsägande

Karolinska universitetssjukhuset polisanmälde själva händelsen och en rättsprocess inleddes. Åklagaren Jennie Nordin har utrett om det går att väcka åtal mot vårdpersonalen med brottsrubriceringen vållande till annans död.

Annons
Annons

Men nu rapporterar tidningen Dagen att förundersökningen är nedlagd. Till tidningen förklarar åklagaren beslutet med att ett ofött barn inte är skyddat i lagens mening och att fostret därför inte kan vara målsägande.

– Tyvärr ser rättsläget ut såhär. Jag hade gärna velat gå vidare, men en förlossning måste vara påbörjad för att ett barn i magen ska vara ett möjligt brottsobjekt, säger Jennie Nordin till tidningen Dagen.

Läs även: Få landsting följer riktlinjer för förebyggande tester av livmoderhalscancer

Nordin tillägget att politiker bör titta närmare på bestämmelsen som hon upplever som ”stötande”.

Ärendet är också rapporterat till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och läkaren som avläste resultatet av ultraljudet felaktigt har fått sluta och rutinerna har förändrats på mottagningen.

Läs patientfallet: Vilken preventivmetod passar för Petra? 

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin/Tidningen Dagen - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/01/07/forundersokning-om-felaktig-abort-laggs-ned/ och https://www.dagen.se/nyheter/aklagare-ofott-barn-skyddas-inte-av-lagen-1.1256434

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons