
Premiär för car T-läkemedel mot lymfom: ”En ny era börjar nu”
För första gången i Sverige har ett av de nya läkemedlen för car T-cellsterapi använts vid behandling av lymfom. Hoppet är nu att patienten ska bli helt botad.
I oktober blev Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge först ut med att använda car T-cellsläkemedlet Kymriah i behandlingen av ett barn med leukemi. Nu har ytterligare en patient behandlats, denna gång i Lund med läkemedlet Yescarta mot lymfom.
PATIENTFALL: Här lär du dig det senaste om follikulära lymfom »
Väntas svar inom kort
Patienten som är diagnostiserad med diffust storcelligt B-cellslymfom, där tumören inte svarat på konventionella behandlingar fick i förra veckan en infusion med sina egna modifierade immunceller. Och om några veckor väntas svar på om tumören svarat på behandlingen.
– Detta är mycket spännande. En ny era börjar nu, där vi använder specialdesignade cellterapier mot tumörer. Det är fantastiskt för oss att ha tillgång till detta verktyg som ger nya möjligheter för patienter där tidigare behandlingsmöjligheter är uttömda, säger Mats Jerkeman, onkolog och överläkare till Dagens Medicin.
Omtalad terapi
Car T-cellsterapin som på senare tid varit minst sagt omtalad, går ut på att kroppens egna immunförsvar nyttjas för att bekämpa cancertumörer. Trots en hittills stor hälsoekonomisk osäkerhet har behandlingsprincipens lovande resultat ändå kunnat motivera ett godkännande. Som det ser ut idag har NT-rådet gett klartecken för två produkter, vilka nu finns tillgängliga att användas i sjukvården. Behandlingen är aktuell för svårt sjuka patienter med akut lymfatiskt leukemi och med vissa former av aggressiva lymfom.
Det Mats Jerkeman nu tror och hoppas på är att tio till tolv lymfompatienter årligen ska kunna få behandling med car T-cellsläkemedel i Lund.
– Förhoppningsvis kan även fler cancerformer bli aktuella i framtiden, säger han.
PATIENTFALL: Här lär du dig det senaste om follikulära lymfom »
-
Helt nya behandlingsmöjligheter vid myelom
Tack vare nya forskningsframsteg har den progressionsfria överlevnaden vid multipelt myelom på kort tid ökat med flera år. Samtidigt kommer inte nya läkemedel till nytta för svenska cancerpatienter såsom de skulle behövas, menar myelomspecialisten Hareth Nahi.
-
Multipelt myelom – ett steg närmare normal livslängd
I en kongressrapport skriver Haret Nahi, specialist och lektor i hematologi, om de största nyheterna om myelom som presenterades under ASH 2020.
-
Tillgången till effektiv cancerbehandling skiljer sig åt i landet
Immunterapi med CAR-T är idag en överlevnadsmöjlighet för svårt sjuka cancerpatienter. Tillgången till behandlingen ser dock väldigt olika ut, berättar hematologen Olle Werlenius.
-
Han var pionjär inom immunterapi vid cancer
Redan 1974 disputerade Håkan Mellstedt, professor vid Karolinska Institutet, med sin doktorsavhandling om immunologiska studier vid blodcancer. Sedan dess har han lett forskning och varit med och utvecklat metoder som står som grund för vad som idag ses som den fjärde hörnpelaren i cancerbehandling.
-
Misstänk MPN vid höga blodvärden och trombocyter
Alldeles för få patienter med Myeloproliferativa sjukdomar, MPN, upptäcks i primärvården. – Om du ser en patient som har för högt blodvärde, eller höga trombocyter, och utan känd sjukdom, tänk på MPN som möjlighet och diskutera gärna med en hematolog, säger överläkare o...
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu