Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Hematologi

Premiär för car T-läkemedel mot lymfom: ”En ny era börjar nu”

För första gången i Sverige har ett av de nya läkemedlen för car T-cellsterapi använts vid behandling av lymfom. Hoppet är nu att patienten ska bli helt botad.


Lovisa
Publicerad den: 2020-01-26

Premiär för car T-läkemedel mot lymfom: ”En ny era börjar nu”
Annons

I oktober blev Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge först ut med att använda car T-cellsläkemedlet Kymriah i behandlingen av ett barn med leukemi. Nu har ytterligare en patient behandlats, denna gång i Lund med läkemedlet Yescarta mot lymfom.

Väntas svar inom kort

Patienten som är diagnostiserad med diffust storcelligt B-cellslymfom, där tumören inte svarat på konventionella behandlingar fick i förra veckan en infusion med sina egna modifierade immunceller. Och om några veckor väntas svar på om tumören svarat på behandlingen.

– Detta är mycket spännande. En ny era börjar nu, där vi använder specialdesignade cellterapier mot tumörer. Det är fantastiskt för oss att ha tillgång till detta verktyg som ger nya möjligheter för patienter där tidigare behandlingsmöjligheter är uttömda, säger Mats Jerkeman, onkolog och överläkare till Dagens Medicin.

Annons
Annons

Omtalad terapi

Car T-cellsterapin som på senare tid varit minst sagt omtalad, går ut på att kroppens egna immunförsvar nyttjas för att bekämpa cancertumörer. Trots en hittills stor hälsoekonomisk osäkerhet har behandlingsprincipens lovande resultat ändå kunnat motivera ett godkännande. Som det ser ut idag har NT-rådet gett klartecken för två produkter, vilka nu finns tillgängliga att användas i sjukvården. Behandlingen är aktuell för svårt sjuka patienter med akut lymfatiskt leukemi och med vissa former av aggressiva lymfom.

Det Mats Jerkeman nu tror och hoppas på är att tio till tolv lymfompatienter årligen ska kunna få behandling med car T-cellsläkemedel i Lund.

– Förhoppningsvis kan även fler cancerformer bli aktuella i framtiden, säger han.

Annons
Annons

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASH (American Society of Hematology)? Lämna din e-postadress här »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.