Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hematologi

Stort underskott på stamcellsdonatorer

En tredjedel av patienterna som vänder sig till Tobiasregistret hittar ingen matchning. Med försök att uppmana fler att bli stamcellsdonatorer startar nu en nationell kampanj.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-05-31

Annons

I Tobiasregistret finns idag cirka 80 000 registrerade donatorer. För att tillgodose behovet av blodstamceller behöver registret fyllas på med givare under 36 år, enligt ett pressmeddelande.

 

En tredjedel av dem som vänder sig till registret hittar ingen matchning utan blir tvungna att söka vidare i internationella register. Därför startar Tobiasregistret nu en kampanj i hopp om att fler ska anmäla sig som donatorer. Krav är att givarna ska vara myndiga och under 35 år. 

Annons
Annons

Anmälan sker via en hälsodeklaration och därefter tas ett salivprov där blodstamcellernas vävnadstyp klassas.

 

Kampanjen kommer att ske via reklam på tunnelbanan, på sociala medier och med event på Stureplan i Stockholm, meddelar Tobiasregistret i pressmeddelandet.

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASH (American Society of Hematology)? Lämna din e-postadress här »

Annons
Annons

    Källor

  • Tobiasregistret - http://www.mynewsdesk.com/se/tobiasregistret/pressreleases/kaerleksbudskap-ska-raedda-liv-ny-kampanj-1984280

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.