Bör e-cigaretter klassas om läkemedel?

Sedan Läkemedelsverket förbjöd ett företag att sälja e-cigaretter 2013 har frågan om e-cigaretter ska räknas som läkemedel eller inte varit omtvistad i flera olika instanser. I förra veckan slog Hösta förvaltningsdomstolen dock fast att e-cigaretter inte är läkemedel.

erika-sjoo
Publicerad den: 2016-02-22
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

I onsdags i förra veckan meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att e-cigaretter inte ska räknas som läkemedel. I praktiken innebär det att företag som säjer e-cigaretter inte behöver något godkännande från Läkemedelsverket eller ett godkännande eller registrering i ett annat EES-land för att säljas. Men än är frågan om hur e-cigaretter ska regleras oklar i väntan på hur EU:s tobaksdirektiv ska införas i Sverige, det skriver Läkemedelsvärlden.

Fortsatt möjlighet köpa e-cigaretter i affären

För drygt tre år sedan förbjöd Läkemedelverket ett företag att sälja e-cigaretter samt den e-juice som används för att fylla e-cigaretterna med. Enligt Läkemedelsverket klassas nikotin som en farmakologiskt aktiv substans som används vid rökavvänjning och därför ska e-cigaretter enligt Läkemedelsverket räknas som läkemedel och därmed godkännas för att få säljas på marknaden.

Annons
Annons

Sedan 2013 har ärendet varit uppe i många lika instanser och i förra veckan slog Högsta förvaltningsdomstolen alltså fast att e-cigaretter inte ska räknas som läkemedel. Det finns med andra ord fortsatt möjlighet att köpa e-cigaretter i affärer och på internet.

– Vi är tycker att det är bra att det kommit ett klargörande om hur e-cigaretter ska bedömas, säger Martin Burman, utredare på enheten för kontroll av läkemedelsprodukter och narkotika på Läkemedelsverket, till Läkemedelsvärlden.

I de nya tobaksdirektiv, som beslutades av EU 2014, finns det artiklar om hur e-cigaretter ska regleras. I Sverige är tobaksdirektivet dock inte implementerat ännu och senast den 1 mars ska en utredning om hur implementeringen ska genomföras vara klar.

Annons
Annons

Bör e-cigaretter klassas som läkemedel? Diskutera gärna i kommentarsfältet. 

    Källor

  • Läkemedelsvärlden - http://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/e-cigaretter-inte-lakemedel-men-oklart-med-reglering-14954

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

  • Avatar Tidigare användare 2016-02-22 17:36 (4 år sen)

    E-cigaretter liksom vanliga cigaretter är hälsovådliga produkter som, om de nu får säljas, inte bör klassas som läkemedel.


Annons
Annons
Annons