Nyhet | Lungmedicin

Kol-drabbade får sämre vård än cancerpatienter

Den sista veckan i livet mår patienter med kol betydligt sämre än cancersjuka. Det visar en ny svensk registerstudie som presenterades under ERS-mötet som pågår i Amsterdam.

Publicerad den: 2015-09-28
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Individer som är drabbade av kronisk obstruktiv lungsjukdom har ofta en sämre livskvalitet. Däremot är ganska lite känt om hur vården ser ut för dessa patienter vid livets slutskede.

– Det har inte varit samma prioritet på kroniska sjukdomar som för cancer, säger Magnus Ekström, forskare vid Lunds universitet och läkare i Karlskrona, till Dagens Medicin.

Annons
Annons

Den nya svenska registerstudien presenterades under ERS-kongressen (European Respiratory Society) som just nu pågår i Amsterdam.

Här jämfördes 1 128 kol-sjuka med 56 843 cancerpatienter som dog mellan åren 2011 och 2013.  Studien fokuserade både på symtom och vilken vård samtliga patienter fick under deras sista vecka livet.

Kol-patienter var mer oroliga

Forskarna bakom studien upptäckte att kol-drabbade dör på sjukhus i större utsträckning. De fick även mindre specialiserad palliativ vård i hemmet, i jämförelse med cancerpatienterna. Symtomen visade sig dock vara ganska lika mellan patientgrupperna, men individerna med kol led i större utsträckning av andnöd och oro. Däremot hade kol-patienterna inte lika ont och mådde även mindre illa jämfört med cancerpatienterna.

Annons
Annons

– Det finns en skillnad i omhändertagandet av dessa patienter. Studien visar att kol-patienter får mindre symtomlindrande behandling vid behov i livets slutskede än cancerpatienter. Det behövs ett bättre omhändertagande av dem med kol, säger Zainab Ahmadi, doktorand vid Lunds universitet och läkare i Karlskrona, till tidningen.

Studien visar att lungläkare borde samarbeta bättre med den palliativa vården, menar Magnus Ekström. Han nämner också att det borde byggas upp gemensamma mottagningar och program.

– Kol-patienterna hade liknande symtom som cancerpatienterna under deras sista vecka i livet, men det fanns inte samma beredskap för att ta hand om dem. För cancerpatienterna är vården planerad i förväg, men inte för kol-patienterna.

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/09/27/kol-patienter-far-samre-vard-an-cancersjuka/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons