Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Lungmedicin

Kol-drabbade får sämre vård än cancerpatienter

Den sista veckan i livet mår patienter med kol betydligt sämre än cancersjuka. Det visar en ny svensk registerstudie som presenterades under ERS-mötet som pågår i Amsterdam.

Publicerad den: 2015-09-28

Annons

Individer som är drabbade av kronisk obstruktiv lungsjukdom har ofta en sämre livskvalitet. Däremot är ganska lite känt om hur vården ser ut för dessa patienter vid livets slutskede.

– Det har inte varit samma prioritet på kroniska sjukdomar som för cancer, säger Magnus Ekström, forskare vid Lunds universitet och läkare i Karlskrona, till Dagens Medicin.

Annons
Annons

Den nya svenska registerstudien presenterades under ERS-kongressen (European Respiratory Society) som just nu pågår i Amsterdam.

Här jämfördes 1 128 kol-sjuka med 56 843 cancerpatienter som dog mellan åren 2011 och 2013.  Studien fokuserade både på symtom och vilken vård samtliga patienter fick under deras sista vecka livet.

Kol-patienter var mer oroliga

Forskarna bakom studien upptäckte att kol-drabbade dör på sjukhus i större utsträckning. De fick även mindre specialiserad palliativ vård i hemmet, i jämförelse med cancerpatienterna. Symtomen visade sig dock vara ganska lika mellan patientgrupperna, men individerna med kol led i större utsträckning av andnöd och oro. Däremot hade kol-patienterna inte lika ont och mådde även mindre illa jämfört med cancerpatienterna.

Annons
Annons

– Det finns en skillnad i omhändertagandet av dessa patienter. Studien visar att kol-patienter får mindre symtomlindrande behandling vid behov i livets slutskede än cancerpatienter. Det behövs ett bättre omhändertagande av dem med kol, säger Zainab Ahmadi, doktorand vid Lunds universitet och läkare i Karlskrona, till tidningen.

Studien visar att lungläkare borde samarbeta bättre med den palliativa vården, menar Magnus Ekström. Han nämner också att det borde byggas upp gemensamma mottagningar och program.

– Kol-patienterna hade liknande symtom som cancerpatienterna under deras sista vecka i livet, men det fanns inte samma beredskap för att ta hand om dem. För cancerpatienterna är vården planerad i förväg, men inte för kol-patienterna.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från ERS (European Respiratory Society) årliga kongress? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/09/27/kol-patienter-far-samre-vard-an-cancersjuka/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.