Nyhet | Lungmedicin

Ny hjärtlungmaskin testas på Sahlgrenska

Sedan två veckor tillbaka testas en ny och bärbar hjärtlungmaskin, som ska underlätta transporter av svårt sjuka patienter, på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Den nya hjärtlungmaskinen heter Cardiohelp och kan liknas vid en konstgjord lunga.

Publicerad den: 2010-05-27
Författare: Jozephine Hagenlöf, Nyhetsredaktör, Netdoktor.se

Annons

Sedan två veckor tillbaka testas en ny och bärbar hjärtlungmaskin, som ska underlätta transporter av svårt sjuka patienter, på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Den nya hjärtlungmaskinen heter Cardiohelp och kan liknas vid en konstgjord lunga. Den tillverkas av ett tyskt företag och testas just nu under tio veckor av Sahlgrenska och tre sjukhus i Tyskland. Den ansluts till patientens cirkulationssystem via slangar och blodcirkulationen tas då över av maskinen. Det nya med maskinen är att den är så liten att den kan användas vid transporter av patienter mellan olika sjukhus.

– Med hjälp av maskinen skulle vi på ett säkert sätt kunna garantera transporten av en hjärtsjuk person, som snabbt behöver högspecialiserad vård eller transplantation, säger Ulf Kjellman, överläkare vid thoraxkirurgiska kliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicins nätupplaga

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons