Nyhet | Lungmedicin

Så kan lungsjukdomen KOL upptäckas i ett tidigt skede

Med en helt ny metod, framtagen av svenska forskare, ska den svåra lungsjukdomen KOL upptäckas i ett tidigare sjukdomsstadium.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-11-12
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Idag lider runt en halv miljon människor i Sverige av KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, som främst orsakas av rökning. Då det saknas botande behandling är det viktigt att upptäcka sjukdomen tidigt. På så sätt är det möjligt att bromsa upp förloppet.

Med dagens metoder är det dock svårt att ställa diagnos innan sjukdomen har blivit allvarlig. Men den nya tekniken kan vara lösningen. Det rapporterar Svt Nyheter Skåne.

Patientfall: Ta del av ett patientfall om astma och KOL för att testa din kunskap kring symtom, utredning och behandling.

Unik information om hur lungan mår

Tekniken går ut på att räkna nanopartiklar i utandningsluften, för att se hur många som fastnar och inte fastnar i lungorna. På så vis är det möjligt att se om en person är frisk eller inte.

Annons
Annons

– Det vi gör är nytt. Det finns tidigare besläktade tekniker, men de har haft nackdelar som gjort dem svåra att tillämpa praktiskt, säger Jonas Jakobsson på Lunds tekniska högskola som disputerat i ämnet, till Svt.

Deras inandningstest tar cirka 15 minuter att genomföra och förhoppningen är att det på sikt ska kunna användas i vården för att upptäcka olika lungsjukdomar.

    Källor

  • Svt - https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/sa-ska-en-ny-metod-fran-lund-bromsa-kol

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons