Så påverkas pappas rökning sönernas spermier
Söner till rökande pappor får färre spermier. Det visar en mindre studie från Lunds universitet.
I upprepade studier har mammors rökning kopplats till minskat spermieantal hos deras sönerna. Nu visar en mindre studie från Lunds Universitet att även pappornas rökning påverkar. Män vars fäder rökte vid tiden under graviditeten hade 51 procent färre spermier som de med rökfria pappor. Deras spermiekoncentration var också 47 procent längre.
– Jag blev mycket förvånad att oavsett halten av mammans nikotinexponering hade de män vars pappa rökt så mycket färre spermier, säger Jonatan Axelsson, forskare vid Lunds universitet och specialistläkare i yrkes- och miljömedicin vid Labmedicin, Region Skåne i ett pressmeddelande från Lunds universitet.
KURS - Immunterapi vid lungcancer: Här lär du dig det senaste om immunterapi vid lungcancer »
Biomarkör visar om man har rökt
Eftersom tidigare studier visat på att mammor rökning påverkar deras söners spermier, var det viktigt för forskarna att även väga in mammans rökning under graviditeten.
Forskarna analyserade därför blodprover som tagits på mammorna under graviditeten. I dessa blodprov kunde man mäta halten av biomarkören kotinin, som är en nedbrytningsprodukt av nikotin.
– Oavsett halten av mammans nikotinexponering hade de män vars pappa rökt mycket färre spermier, säger Jonatan Axelsson, till TT.
Resultaten är också justerade för andra faktorer (se mer om det längre ner i texten).
Mer forskning behövs
Man kan dock inte dra några tvärsäkra slutsatser utifrån resultatet eftersom studien är liten. Mer forskning behövs därför på ämnet.
– Man får vara försiktig med det. Det finns andra studier som inte sett detta samband och de har varit större, så man ska inte dra för stora växlar. Men samtidigt ska man vara försiktig åt andra hållet – det finns till exempel rapporter i flera studier om ett samband mellan rökande pappor och vissa missbildningar hos barn, säger Jonatan Axelsson till TT.
Men det finns en teori om varför pappans rökning påverkar sonens spermiekvalitet
– Till skillnad från mammans ägg så delar sig pappans könsceller kontinuerligt genom livet och just vid celldelning uppkommer ofta mutationer. Vi vet att tobaksrök innehåller många mutationsframkallande ämnen, och då kan man tänka sig att könscellerna vid befruktningen har ådragit sig mutationer och på så sätt fört över gener som ger en försämrad spermiekvalitet hos sönerna, säger Jonatan Axelsson, i pressmeddelandet från Lunds Universitet.
Svårare att få barn med mindre spermier
Det är sedan tidigare känt att det finns ett samband mellan spermieantal och chans till graviditet. Dessa män skulle därför kunna få svårigheter att få barn i framtiden, menar Jonatan Axelsson.
– Pappans rökning är också kopplad till ett kortare reproduktivt livspann hos döttrar så föreställningen om att allt beror på om modern röker eller ej verkar inte övertygande, men fler studier skulle kunna komma närmare ett eventuellt orsakssamband, säger Jonatan Axelsson i pressmeddelandet.
Så gjordes studien:
Deltagarna i studien var 104 svenska män mellan 17-40 år som svara på om deras pappor varit rökare under mammornas graviditet, samtidigt analyserades deras sädesvätska.
I studien tog man hänsyn till en mängd faktorer, bland annat mammornas exponering för nikotin under graviditeten, sönernas BMI, deras egna rökvanor och mammornas socioekonomiska förhållande.
- Lunds universitet - https://www.lu.se/article/halften-sa-manga-spermier-hos-soner-till-rokande-pappor
- TT/GP - http://www.gp.se/nyheter/sverige/studie-pappas-rökning-påverkar-sonens-sperma-1.11136758
Källor
-
Här är några tidiga symtom vid lungcancer
Primärvårdsläkare såväl som allmänheten kan bli bättre på att observera tidiga symtom vid lungcancer, vilka lätt kan förväxlas med andra tillstånd. Överläkare Mikael Johansson berättar om vad man bör vara uppmärksam på.
-
Pneumokocksjukdom - här är riskgruppen där många saknar skydd
Region Norrbotten såg flera vinster i att vaccinera alla 65-plussare mot pneumokocker och valde att inte vänta på ett nationellt beslut - nu drygt två år senare konstaterar smittskyddsläkaren Anders Nystedt att efterfrågan på vaccin är stor.
-
Tidigare rökare med misstänkt lungcancer
Förskoleläraren Katarina, 62 år, behandlas idag för lindrig hypertoni och astma. Nu söker hon akut vård för en övre luftvägsinfektion då hon sett strimmor av blod i upphostningarna. Finns det skäl för att misstänka lungcancer?
-
3 patienter där lungcancer alltid ska uteslutas
Att hitta lungcancer i ett tidigt stadie är avgörande och ökar möjligheten att bli botad. Dessvärre är sjukdomen ofta svårupptäckt i och med diffusa symtom. Här är tre patienter som alltid bör utredas vidare.
-
Nu ska färre norrbottningar få lunginflammation
I fjol pratade NetdoktorPro med smittskyddsläkaren Anders Nystedt, som i väntan på ett nationellt beslut om att vaccinera riskgrupper mot pneumokocker, tillsammans med kollegorna, tog saken i egna händer.
-
KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom
KOL är egentligen ett samlingsbegrepp för flera olika sjukdomstillstånd i luftvägar och lungor som uttrycks olika starkt hos olika individer. Ofta finner man hos en och samma individ olika sjukdomsmönster lokaliserade till olika delar av en och samma lunga. I praktiken är rökning den dominerande orsaksfaktorn men även icke-rökare drabbas.
-
Lunghamartom
Ett hamartom är en godartad tumör i ett organ. Det består av vävnad som finns normalt på stället, men som växer på ett oorganiserat sätt. Lunghamartom är vanligtvis solitära och växer långsamt.
-
Lungcancer
I Sverige insjuknar över 4 000 personer årligen i lungcancer. Det gör cancerformen till den fjärde vanligaste hos både kvinnor och män och den vanligaste cancerdödsorsaken, både i Sverige som i världen.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu