Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede
Detta nationella kunskapsstöd ska stödja vårdgivarna att utveckla den palliativa vården, underlätta uppföljning och kvalitetssäkring samt tillgodose en likvärdig vård för patienterna. Socialstyrelsens kunskapsstöd och det nationella vårdprogrammet för palliativ vård, som tagits fram av professionen själv, kompletterar varandra och kan tillsammans utgöra en gemensam grund för ett gott omhändertagande av personer i livets slutskede.
Läs det nationella kunskapsstödet för god palliativ vård i livets slutskede här.
Tillgången till palliativ vård är ojämlik över landet och därför har Socialstyrelsen fått i uppdrag att utforma ett nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård. Kunskapsstödet fokuserar på god vård i livets slutskede där Socialstyrelsen presenterar en vägledning, rekommendationer och indikatorer samt termer och definitioner i ett gemensamt dokument.
De primära målgrupperna för kunskapsstödet är professionen, beslutsfattare inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten, såsom politiker, chefstjänstemän och verksamhetschefer.
-
EASD: revolutionerande behandling – njureffekt oavsett diabetes
Missade du EASD, den stora årliga europeiska världskongressen inom diabetes? NetdoktorPro:s diabetesexpert Jarl Hellman redogör för de största nyheterna och viktigaste kunskapen som lyftes under hösten möte. Läs hans kongressrapport här.
-
Läkarnas intresse för nokturi ökar
Engagemanget för nokturi har vuxit på bara några år, menar överläkaren Aino Fianu Jonasson och förvånas över hur många som har slutfört NetdoktorPro:s läkarutbildning inom området. ”Läkare har känt till nokturi men inte vetat hur man ska ta hand om patienterna. Jag tror att satsningen har hjälpt många”, säger hon.
-
Rapport från 16:e EFNS kongressen, Stockholm 8-11 september 2012
-
"Det har varit alltför tyst från vårdens sida"
Malmö, Ängelholm, Karlskrona, Göteborg, Skene, Ludvika, Sundsvall och Kiruna. På dessa orter hölls lördagen den 17 september manifestationer mot nedskärningar inom vården, med över 400 deltagare i både Kiruna och Göteborg.