De här är de största utmaningarna inom MS-vården
Under ECTRIMS-kongressen 2021 presenterades flera spännande nyheter som har betydelse för patienter med multipel skleros. Samtidigt kräver omhändertagandet av MS mycket av vården. NetdoktorPro frågar Petra Nilsson, överläkare vid Neurologen, Skånes Universitetssjukhus, vilka som är de största utmaningarna idag och framgent.
Hallå där Petra Nilsson...
Vad stod i fokus under årets ECTRIMS?
– ECTRIMS deklarerar att fokus för 2021 års program var translation av neuropatologiska och immunpatogena insikter, inkluderande nya kroppsvätske- och MR-baserade biomarkörer. Sedan fortsätter man att arbeta mot en vision av att få en personlig behandling av patienter med multipel skleros genom att ha en bredare syn på behandling och omhändertagande.
Läs Petra Nilssons summering från ECTRIMS 2021 här >>
Var det något du saknade under årets kongress, som du hade hoppats skulle komma upp?
Hur är det att leva med LHON?
Lebers hereditära optikusneuropati, LHON, är en sällsynt ärftlig sjukdom som leder till att synen snabbt blir allvarligt försämrad i det centrala synfältet. Majoriteten drabbas av en permanent förlust av synen på båda ögonen.
148-2023-MARK
– Jag fann inget om symtomlindring. Ett stort problem med patienter som har skovvist förlöpande MS och som idag ofta slipper svåra synliga funktionsbortfall är att en del plågas mycket av osynliga handikapp som fatigue, kognitiva svårigheter och smärta. Behandling och omhändertagande av det är en utmaning.
Vilka är andra utmaningar står MS-vården inför?
– Allmänt är det dåliga personalresurser, svårt med besök till läkare, sjuksköterskor och paramedicinare. Det är problematiskt gällande skovvist förlöpande patienter men när det gäller progressiva patienter är det ännu sämre. Patientomhändertagandet kräver mycket. Det är medicinskt viktigt att se till att patienterna inte har behandlingssvikt eller allvarliga ovanliga biverkningar på immunmodulerande behandling och att ge symtomlindrande behandling. Patienterna kräver mycket psykologisk stöttning och inte minst krävs oändliga intyg till olika myndigheter.
LÄS ÄVEN: Smärta bakom ögat - ett vanligt debutsymptom vid multipel skleros
Hur kan vården för dessa patienter komma att förändras de närmaste åren?
– Vi får hoppas att vi kan påverka sjukdomsförloppet för de progressiva patienterna bättre.
Öka din kunskap om migrän
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om migrän, en neurovaskulär huvudvärk som drabbar omkring 15 procent av befolkningen. Trots den höga förekomsten antas migrän vara ett underdiagnostiserat tillstånd.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »
-
Multipel skleros (MS)
Symtombilden vid multipel skleros (MS) kan vara komplex och mångfacetterad. I början av sjukdomen MS är besvären ofta beskedliga och övergående varför de kan förbises av patienten och primärvårdsläkaren som uppfattar besvären som ”domningar” eller ”klumpighet”.
-
Optikusneuropati – komplext och brett område
Ögonsjukdomar och ögonbesvär är ett brett och komplext område. De vanligaste orsakerna till obehag i ögonen i primärvården är konjunktivit, korneaerosion och hordeolum. Sällsynta ögonsjukdomar kan exempelvis omfatta synnervssjukdom, ämnesomsättningssjukdom och ärftlig n...
-
Förekomsten av myasthenia gravis ökar – men så gör även behandlingsalternativen
Myasthenia gravis (MG) är en autoimmun neuromuskulär sjukdom där antikroppar mot muskelreceptorer leder till en onormal trötthet och svaghet av skelettmuskler. De senaste trenderna tyder på att prevalensen ökar, mest hos äldre personer, troligen till stor del till följd...
-
Heltäckande epilepsiregister – en utmaning
Heltäckande kvalitetsregister för epilepsi är en stor utmaning – men helt nödvändig för att på sikt få kunskap om vårdens kvalitet.
-
Nytt läkemedel mot Alzheimer – men till vilket pris?
Förväntningarna på nya monoklonala antikropps-läkemedel för personer med Alzheimers sjukdom är skyhöga, men det finns också stora utmaningar. Här sammanfattar Mats Halldin, läkare och medicinsk chef på NetdoktorPro det senaste inom området.
-
Facialispares
-
Willis-Ekboms sjukdom (WED)/Restless legs (RLS)
Troligen är det dopaminerga systemet är inblandat. Det finns också forskning som talar för att järnbrist i hjärnan är av betydelse.
-
Migrän är den tredje mest invalidiserande sjukdomen
Migrän innebär en betydande börda för samhället och individen, det visar en kartläggning från Institutet för Sjukvårds- och Hälsoekonomi (IHE). Globalt rankas dessutom migrän som den tredje mest invalidiserande sjukdomen i åldrarna 25–40.