Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Neurologi

De här är de största utmaningarna inom MS-vården

Under ECTRIMS-kongressen 2021 presenterades flera spännande nyheter som har betydelse för patienter med multipel skleros. Samtidigt kräver omhändertagandet av MS mycket av vården. NetdoktorPro frågar Petra Nilsson, överläkare vid Neurologen, Skånes Universitetssjukhus, vilka som är de största utmaningarna idag och framgent.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2021-12-02

Annons

Hallå där Petra Nilsson...

Vad stod i fokus under årets ECTRIMS?

– ECTRIMS deklarerar att fokus för 2021 års program var translation av neuropatologiska och immunpatogena insikter, inkluderande nya kroppsvätske- och MR-baserade biomarkörer. Sedan fortsätter man att arbeta mot en vision av att få en personlig behandling av patienter med multipel skleros genom att ha en bredare syn på behandling och omhändertagande.

Annons
Annons

Läs Petra Nilssons summering från ECTRIMS 2021 här >>

Var det något du saknade under årets kongress, som du hade hoppats skulle komma upp?

– Jag fann inget om symtomlindring. Ett stort problem med patienter som har skovvist förlöpande MS och som idag ofta slipper svåra synliga funktionsbortfall är att en del plågas mycket av osynliga handikapp som fatigue, kognitiva svårigheter och smärta. Behandling och omhändertagande av det är en utmaning.

Vilka är andra utmaningar står MS-vården inför?

Annons
Annons

– Allmänt är det dåliga personalresurser, svårt med besök till läkare, sjuksköterskor och paramedicinare. Det är problematiskt gällande skovvist förlöpande patienter men när det gäller progressiva patienter är det ännu sämre. Patientomhändertagandet kräver mycket. Det är medicinskt viktigt att se till att patienterna inte har behandlingssvikt eller allvarliga ovanliga biverkningar på immunmodulerande behandling och att ge symtomlindrande behandling. Patienterna kräver mycket psykologisk stöttning och inte minst krävs oändliga intyg till olika myndigheter.

LÄS ÄVEN: Smärta bakom ögat - ett vanligt debutsymptom vid multipel skleros

Hur kan vården för dessa patienter komma att förändras de närmaste åren?

– Vi får hoppas att vi kan påverka sjukdomsförloppet för de progressiva patienterna bättre.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.