Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Reumatologi

Läkare: Vissa med psoriasisartrit mår bättre av glutenfri kost

Efter att Erika Dingfors fick diagnosen psoriasisartrit var det varken rörelseträningen eller medicinerna som fick henne att faktiskt må bättre. Förändringen kom när hon la om kosten. "Patienter med psoriasisartrit kan ha besvär med tarmen då det förekommer ett generellt autoimmunt påslag. De kan bli bättre på glutenfri kost", säger överläkare Ulla Lindqvist.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-05-22

Läkare: Vissa med psoriasisartrit mår bättre av glutenfri kost
Annons

– Mina problem började tidigt. Jag minns en period när jag var runt tio elva år, en sommar med mycket ont i magen och jag minns att jag låg på golvet i köket och ojade mig innan mamma tog mig till doktorn. Men jag tror inte vi fick något svar på varför jag hade ont, säger Erika Dingfors.

Idag är hon närmare 60 år och har till och från i livet tampats med smärta i kroppen. Något som började med kramper i magen eskalerade och hon fick problem med axlar, armbågar, höfter, knän, nacke, handleder och fingrar. Därutöver drabbades hon av extrem trötthet och yrsel. Trots flera läkarbesök och undersökningar var det först långt upp i vuxen ålder som diagnosen psoriasisartrit ställdes.

Läs också del 1 i artikelserien: "Till slut kunde jag inte hålla i en kaffekopp utan att ta i med båda händerna"

Annons
Annons

Erika Dingfors fick läkemedel, återkommande sprutor och sjukgymnastik som har hjälpt henne vid de svåraste skoven. Samtidigt upplevde hon ingen stor skillnad och så småningom fick hon återigen svåra ledproblem och sömnbesvär. Medicindosen höjdes och besöken hos sjukgymnasten blev tätare. Men vändningen kom i samband med en provtagning.

Piggare och dragit ned på medicinerna

– Vid en av provtagningarna tog de IgE för viket jag visade höga värde på och fick en remiss för gastroskopi. Svaret på gastroskopin visade att jag hade en total villusatrofi, ingen slemhinna kvar alls, berättar Erika Dingfors.

Reumatologen Ulla Lindqvist förvånas inte över provsvaret.

– Patienter med psoriasisartrit kan ha besvär med tarmen då det förekommer ett generellt autoimmunt påslag med många typer av autoantikroppar, inklusive antikroppar typiska för celiaki, säger Ulla Lindqvist.

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från den årliga kongressen ACR (American College of Rheumatology)? Lämna din e-postadress här »

Samtidigt poängterar hon att antikroppsnivåerna oftast är lägre än vid äkta celiaki och att patienterna vanligtvis inte uppfyller kraven för diagnosen. Därför är det svårt att säga huruvida Erika Dingfors celiaki-diagnos har ett samband med psoriasisartriten. Samtidigt har hennes ledbesvär förbättrats signifikant sedan hon började utesluta gluten i sin kost.

– Efter att jag slutade med gluten har jag blivit piggare. Jag har heller inte ont i musklerna och får inte lika ofta inflammationer i lederna. Nu var det länge sedan jag behövde få sprutor. Värkmedicinen har jag så gott som slutat med och tar den idag bara vid behov istället för dagligen, säger Erika Dingfors och fortsätter:

– Jag är fortfarande stel och har svårt att komma igång med kroppen när jag suttit still men mår mycket bättre och klarar framförallt av smärtan bättre när man inte är så fruktansvärt trött.

Studier om sambandet mellan artrit och tarmsjukdom

I en italiensk studie har forskarna tittat på förekomsten av ledinflammation hos patienter med celiaki och jämfört dem med en kontrollgrupp utan celiaki. Resultatet visar att 26 procent av celiakipatienterna hade ledbesvär medan siffran låg på 7,5 procent hos kontrollgruppen. Efter att patienterna övergick till en glutenfri diet minskade ledinflammationerna hos hälften. (1)
Ulla Lindqvist lyfter även fram svensk forskning inom området.

– Gerd Michaëlsson, tidigare professor i dermatologi vid Uppsala universitet och hudkliniken, har gjort flera studier på psoriasis och i enstaka fall funnit att patienten har celiaki. Vid strikt behandling har enstaka blivit helt besvärsfri i huden. Jag har även varit med i projekt som vi gjort på psoriasisartrit (2), säger Ulla Lindqvist.

  1. Lubrano, E. et al: The Arthritis of Coeliac Disease: Prevalence and Pattern in 200 Adult Patients, Br J Rheumatol 1996;35:1314-1318
  2. Lindqvist U, Rudsander A, Bostrom A, Nilsson B, Michaelsson G. IgA antibodies to gliadin and coeliac disease in psoriatic arthritis. Rheumatology ( Oxford). 2002 Jan;41(1):31-7. 

    Lindqvist U, Kristjansson G, Pihl Lundin I, Hagforsen E and Michaëlsson G. Patients with psoriatic arthritis have an increased number of lymphocytes in the duodenal mucosa in comparison with patients with psoriasis vulgaris. J Rheumatol 2006;33:924-7

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.