Läkare kan inte tillräckligt om långvarig smärta hos äldre
Nu lanserar NetdoktorPro sin nya läkarutbildning om långvarig smärta hos äldre. Ett viktigt medicinskt område som få läkare har tillräcklig kunskap om, menar överläkaren Hans Johansson vid Södertälje sjukhus.
I den nya webbaserade läkarutbildningen om långvarig smärta hos äldre, VadvetduomSMÄRTAHOSÄLDRE, får sjukvården chansen att förbättra sina kunskaper inom området. Långvarig smärta karaktäriseras som en pågående smärta under minst tolv veckor. Bland dem över 65 år (med eget boende) lider 25-50 procent av långvarig smärta med en intensitet av fem eller mer på en tiogradig skala. Trots att professionen möter smärtpatienter dagligen har majoriteten av läkare bristfälliga kunskaper inom området.
– Svenska läkarutbildningar lägger endast 0,2 procent av undervisningstiden på smärta och smärtlindrande behandlingar. Det är oförsvarbart, säger Hans Johansson som är överläkare vid smärtmottagningen på Södertälje sjukhus samt faktagranskare av läkarutbildningen.
Smärta är ett tillstånd som kopplas till både känslor, beteende och personens tidigare erfarenheter. Hos äldre kompliceras bilden ytterligare av fysiologiska förändringar som gör att de är känsligare för smärta.
Underbehandlat område
I dag är långvarig smärta hos äldre ett underbehandlat område. NetdoktorPro:s nya läkarutbildning är därför viktig, påpekar Hans Johansson.
– Läkarna måste bli bättre på smärta och smärtlindrande behandlingar. I takt med att en större del av befolkningen blir äldre kommer troligtvis fler drabbas av långvarig smärta i framtiden.
Ta chansen och genomför läkarutbildningen, det tar endast tio minuter och alla svar är anonyma. Läkarutbildningen om långvarig smärta hos äldre hittar du här.
-
Så bör du som läkare resonera vid frågor om testosteronbrist
Vad räknas som testosteronbrist och vilka ska behandlas? Här pågår det ett intensivt kunskapssökande runt om i världen just nu, menar Mats Holmberg, androlog och endokrinolog vid Karolinska Universitetssjukhuset.
-
Pneumokocksjukdom - bli expert på att identifiera högriskpatienter
Tillsammans med Jonas Ahl, överläkare i infektionssjukdomar, har NetdoktorPro tagit fram olika patientfall som kan vara till hjälp i den kliniska vardagen.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s interaktiva fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Vanlig patientfrågor om förmaksflimmer
Kan du besvara de vanligaste frågorna om flimmer? Anders Englund, docent i kardiologi med specialisering inom elektrofysiologi, förbereder dig inför mötet med patienten.
-
Fortbilda dig inom kardiologi
Nu kan du testa din kunskap inom kardiologi genom NetdoktorPro:s interaktiva fortbildningar. Följ patientfall om bland annat förmaksflimmer och diabetes och kardiovaskulär sjukdom.
-
ESC: Hjärt-kärlnyheter med diabetesfokus
Fler än någonsin besökte årets ESC-kongress. En av dem är Lars Rydén, senior professor i kardiologi vid Karolinska institutet. För NetdoktorPro berättar han om de stora snackisarna under mötet.
-
Lathund: Förskrivning enligt de nya utbytesreglerna
Har du koll på vilka uppgifter du ska ange vid förskrivning, enligt de nya regelverket för generiskt utbyte? Med hjälp av sakkunnig på Läkemedelsverket har NetdoktorPro tagit fram en lathund.
-
Har din patient bröstcancer?
Ta del av ett patientfall om bröstcancer för att testa din kunskap kring symtom, ärftlighet och diagnostik. Fallet består av fem frågor.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu