Netdoktor i Almedalen: Med patienten i fokus
Hälso- och sjukvårdsdebatten kännetecknas alltför ofta av diskussioner där man pratar om patienten, men sällan med patienten. Genom tre seminarier och en avslutande debatt under Almedalsveckan ska Netdoktor och Bonnier Healthcare helt sätta fokus på patienterna.

– Under Almedalsveckan, närmare bestämt den 4 juli, avsätter Netdoktor dagen för att helt sätta patienten i fokus. De tre första seminarierna fokuserar vi på olika sjukdomsområden och avslutar dagen med en debatt där vi samlar patientrörelsen för att sammanfatta hur Almedalsveckan varit ur patienternas perspektiv. Vi pratar om det som varit bra, och om vad som behöver förbättras ur ett patientperspektiv till nästa år, säger Besima Aho, redaktionschef Netdoktor.
Förra året i Almedalen saknades patienter i två av tre seminarier där patientens roll lyftes och diskuterades.
– Det vill vi ändra på. I varje seminarium deltar en patient som inleder seminariet med att berätta om hur det är att leva med sjukdomen, hur bemötandet från vården är eller vilken faktisk delaktighet man har i sin egen vård och behandling, säger Besima Aho.
Netdoktor - en del av Bonnier Healthcare
Under de dryga 20 år som Netdoktor funnits med visionen att förbättra folkhälsan och utjämna kunskapsklyftan mellan läkare och patient har hälsoportalen Netdoktor varit den naturliga hemvisten för många.
– Det är en självklarhet för oss att vara med i Almedalen. Som Sveriges ledande hälsoportal är det en del av vårt ansvar att lyfta patienternas perspektiv under årets kanske viktigaste vecka, där profession, beslutsfattare och patientföreträdare finns på plats, säger Fredrik Andersson, Global Director Bonnier Healthcare.
Öka din kunskap om RS-virus
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om RS-virus hos vuxna. RS-virus orsakar akut luftvägsinfektion med symtom från lindrig förkylning till allvarlig lunginflammation eller bronkiolit.
Här hittar du Netdoktors seminarier i Almedalen
- Sjuklig svettning måste tas på allvar - Läs mer i Almedalsprogrammet
- Långt kvar till personcentrerad vård inom blodcancer? - Läs mer i Almedalsprogrammet
- Varför lämnas personer med typ-2 diabetes vind för våg? - Läs mer i Almedalsprogrammet
- Veckan ur patienternas perspektiv - så har den varit! - Läs mer i Almedalsprogrammet
När: Torsdagen den 4 juli
Tid: 8.30 - 13.00
Var: Netdoktors/Bonnier Healthcares tält
Plats: Strandvägen 4.4
För mer information välkommen att kontakta: Besima Aho, redaktionschef Netdoktor, tel: 0702 93 12 10, e-post: besima.aho@netdoktor.se
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Övre luftvägsinfektion (ÖLI)
En mycket vanlig och oftast virusorsakad infektion som också benämns vanlig förkylning. Symtomen typiskt spridda från flera organ i övre luftvägar som exempelvis halsont, lockkänsla för öronen, rinnsnuva, irritation och svullnadskänsla i näsan.
-
Influensa och vaccination – för dig som arbetar inom sjukvården
Influensasäsongen 2021–2022: Vilka ska prioriteras vaccination? Vad är högdosvaccin? Hur kan influensavaccin kombineras med andra vaccin? Här får du reda på allt du behöver veta inför patientmötet.
-
Artros
Artros är vår vanligaste ledsjukdom och är enligt WHO bland de elva sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda. Vid artros föreligger smärta, funktionsnedsättning och strukturella ledförändringar.
-
Din patient har kronisk urtikaria – remitterar du till dermatolog?
Nässelutslag påverkar den drabbades livskvalitet liksom förmågan att prestera på arbetet eller i skolan. Många av dessa patienter går obehandlade trots att det idag finns bra hjälp att få. Hur handlägger du din patient med kronisk urtikaria?
-
Försenad sömnfas
-
Sömnlöshet, insomni
De flesta sömnstörningar börjar i samband med psykisk påfrestning, somatisk sjukdom eller någon annan yttre påfrestning. Hos vuxna ses en prevalens på 12-20 procent i olika studier, och runt 30-48 procent hos äldre.
-
Språket mellan läkare och patient ofta för otydligt enligt forskare
Forskare vid universitetet i Cambridge lyfter nu frågan kring hur läkare egentligen kommunicera med sina patienter. Många kliniker anses tala på ett både mossigt och nedvärderande sätt och uppmanas nu att fräscha upp språket.