Nu släpps vår nya läkarutbildning om psoriasis
Psoriasis visar sig främst som hudutslag, men kroppen kan även drabbas på flera sätt. Nu lanserar NetdoktorPro en ny läkarutbildning om sjukdomen, med fokus på plackpsoriasis.
Hur kan vi bekämpa virussjukdomar och framtida pandemier?
WHO har utlyst sju globala nödlägen under de senaste tretton åren. Det är inte en fråga om, utan när vi kommer uppleva nästa pandemi. Går en nästa pandemi att förhindra och i så fall hur?
Fortbildning för läkare
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Hur kan vi bekämpa virussjukdomar och framtida pandemier?
WHO har utlyst sju globala nödlägen under de senaste tretton åren. Det är inte en fråga om, utan när vi kommer uppleva nästa pandemi. Går en nästa pandemi att förhindra och i så fall hur?
Idag släpper NetdoktorPro sin nya webbaserade läkarutbildning om psoriasis, UppdateradpaPSORIASIS. Närmare 300 000 svenskar har sjukdomen som är en kronisk inflammatorisk systemsjukdom. Majoriteten lider av plackpsoriasis som orsakar fjälliga utslag på huden. Men den systemiska inflammationen kan även drabba kroppen på fler sätt. Psoriasis ökar exempelvis risken för Crohns sjukdom och ulcerös kolit. Dessutom finns samband mellan svår psoriasis och diabetes, högt blodtryck samt hjärtinfarkt.
– Personer med svår psoriasis får oftare hjärt- och kärlsjukdomar. Patienten dör i snitt fyra år tidigare jämfört med friska individer, säger Mona Ståhle som är överläkare och professor i dermatologi vid Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet.
Mona Ståhle hoppas att läkarutbildningen om psoriasis kan bli en viktig plattform för att sprida kunskap om sjukdomen och verka primärpreventivt.
– Psoriasis är en allvarlig och komplex sjukdom. Det är välkänt bland dermatologer men inte hos andra läkargrupper, exempelvis allmänläkare och kardiologer.
Ta chansen och genomför vår läkarutbildning, det tar endast tio minuter och alla svar är anonyma. Läkarutbildningen om psoriasis hittar du här.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Övre luftvägsinfektion (ÖLI)
En mycket vanlig och oftast virusorsakad infektion som också benämns vanlig förkylning. Symtomen typiskt spridda från flera organ i övre luftvägar som exempelvis halsont, lockkänsla för öronen, rinnsnuva, irritation och svullnadskänsla i näsan.
-
Influensa och vaccination – för dig som arbetar inom sjukvården
Influensasäsongen 2021–2022: Vilka ska prioriteras vaccination? Vad är högdosvaccin? Hur kan influensavaccin kombineras med andra vaccin? Här får du reda på allt du behöver veta inför patientmötet.
-
Artros
Artros är vår vanligaste ledsjukdom och är enligt WHO bland de elva sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda. Vid artros föreligger smärta, funktionsnedsättning och strukturella ledförändringar.
-
Ny fortbildning om bältros – så kan komplikationer förhindras
I NetdoktorPro:s fortbildning om bältros (herpes zoster) får läkare aktuell kunskap om sjukdomen.
-
11 viktiga nyheter i kloka listan 2023
Inför nya året har kloka listan uppdaterats med nyheter inom flera viktiga terapiområden. Bland annat gäller det behandling vid tromboflebit, profylax vid insättande av uratsänkande behandling och nytt alternativ vid smärta hos äldre.
-
Sömnlöshet, insomni
De flesta sömnstörningar börjar i samband med psykisk påfrestning, somatisk sjukdom eller någon annan yttre påfrestning. Hos vuxna ses en prevalens på 12-20 procent i olika studier, och runt 30-48 procent hos äldre.
-
Språket mellan läkare och patient ofta för otydligt enligt forskare
Forskare vid universitetet i Cambridge lyfter nu frågan kring hur läkare egentligen kommunicera med sina patienter. Många kliniker anses tala på ett både mossigt och nedvärderande sätt och uppmanas nu att fräscha upp språket.