Samhällsförlusten för sjukskrivningar
57 miljarder kronor. Så hög är Sveriges årliga kostnad för uteblivet arbete på grund av sjukskrivningar. Hur kan samhället minska sjukskrivningarna med hjälp av förebyggande arbete?
Under seminariet “Så stor är sjuknotan i din kommun - samhällsförlusten för för sjukskrivningar” som Skandia håller i svarar politikerna på vad de anser ligger till grund för det ökade sjukskrivningstalet. Något som varje år kostar samhället 57 miljarder kronor. Därefter följer frågan hur partierna vill gå till väga för att minska sjukskrivningarna.
Emma Henriksson, Riksdagsledamot, Kristdemokraterna:
– Jag ser det som ett arv och att barn bär med sig det som föräldrarna gör. Hur rustar vi våra barn för det vuxna livet? Sedan måste samhället erbjuda olika verktyg så att människor lättare ska kunna komma tillbaka till jobbet.
Solveig Zander, Riksdagsledamot, Centerpartiet:
– Det är viktigt med arbetsgivare som ser en och ger möjlighet till karriärväxling. Där finns det brister idag.
Susanne Nordling, Landstingsråd, Miljöpartiet:
– Hur kan vi stärka det friska? Till skillnad från hur det ser ut idag bör vi jobba förebyggande redan på BVC och MVC. Vidare handlar det om att vara en attraktiv arbetsgivare och ge möjlighet till utvecklingsledighet för vidareutbildning och fortbildning.
Niklas Wykman, Riksdagsledamot, Moderaterna:
– Förväntningar på livet bör diskuteras för att ge människor rätt förväntansbild på tillvaron. Kanske är de för höga idag. Men det måste också bli enklare att få nytt jobb efter en sjukskrivning.
Kerstin Nilsson, Riksdagsledamot, Socialdemokraterna:
– Våga prata om psykisk ohälsa. Många mår dåligt och alla måste bli bättre på att fråga. Varför är det finare att ha en axelskada än en psykisk diagnos?
Anna Starbrink, Landstingsråd, Liberalerna:
– Samverka mer mellan sjukvården och försäkringskassan. Skolan är den avgörande förutsättningen för hälsa och att klara skolgången. Därför är satsningar på skolan den viktigaste hälsofrämjande åtgärden.
Medverkade under seminariet gjorde också:
- Henrik Jordahl, Forskare, Institutet för Näringslivsforskning
- Kristina Hagström, Hälsostrateg, Skandia
- Anna Grönlund Krantz, Moderator, Skandia
-
Fortbildningskurser inom dermatologi
Våra fortbildningar inom dermatologi erbjuder dig som allmänläkare den senaste kunskapen inom olika diagnoser och sjukdomstillstånd, men även den som är specialist kan testa sin medicinska kunskaper genom att följa patientfallen.
-
EASD: Tarm och njure tar stor plats under diabetesmötet
Det var mycket fokus kring läkemedelsgruppen SLGT2-hämmare med nya data kring njurprotektion. Men även smarta insulinpumpar, ett mer långverkande basinsulin och tarmens roll vid diabetes stod i centrum i år. Det berättar överläkare Jarl Hellman.
-
ESC: Hjärt-kärlnyheter med diabetesfokus
Fler än någonsin besökte årets ESC-kongress. En av dem är Lars Rydén, senior professor i kardiologi vid Karolinska institutet. För NetdoktorPro berättar han om de stora snackisarna under mötet.
-
Ny framgång för diabetesläkemedel vid hjärtsvikt
NetdoktorPro frågar Jarl Hellman, överläkare vid Endokrinsektionen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, vad han tar med sig från årets ADA-kongress.
-
Lathund: Förskrivning enligt de nya utbytesreglerna
Har du koll på vilka uppgifter du ska ange vid förskrivning, enligt de nya regelverket för generiskt utbyte? Med hjälp av sakkunnig på Läkemedelsverket har NetdoktorPro tagit fram en lathund.
-
Har din patient bröstcancer?
Ta del av ett patientfall om bröstcancer för att testa din kunskap kring symtom, ärftlighet och diagnostik. Fallet består av fem frågor.
-
Sömnlöshet, insomni
De flesta sömnstörningar börjar i samband med psykisk påfrestning, somatisk sjukdom eller någon annan yttre påfrestning. Hos vuxna ses en prevalens på 12-20 procent i olika studier, och runt 30-48 procent hos äldre.
-
7 råd vid utredning av förmaksflimmer
Sjukdomen är inte alltid så tydlig vilket kan förklara mörkertalet av odiagnostiserade patienter, som skulle ha nytta av behandling. Det här bör du ha koll på vid utredning av flimmer.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu