Samhällsförlusten för sjukskrivningar
57 miljarder kronor. Så hög är Sveriges årliga kostnad för uteblivet arbete på grund av sjukskrivningar. Hur kan samhället minska sjukskrivningarna med hjälp av förebyggande arbete?
Hur kan vi bekämpa virussjukdomar och framtida pandemier?
WHO har utlyst sju globala nödlägen under de senaste tretton åren. Det är inte en fråga om, utan när vi kommer uppleva nästa pandemi. Går en nästa pandemi att förhindra och i så fall hur?
Under seminariet “Så stor är sjuknotan i din kommun - samhällsförlusten för för sjukskrivningar” som Skandia håller i svarar politikerna på vad de anser ligger till grund för det ökade sjukskrivningstalet. Något som varje år kostar samhället 57 miljarder kronor. Därefter följer frågan hur partierna vill gå till väga för att minska sjukskrivningarna.
Emma Henriksson, Riksdagsledamot, Kristdemokraterna:
– Jag ser det som ett arv och att barn bär med sig det som föräldrarna gör. Hur rustar vi våra barn för det vuxna livet? Sedan måste samhället erbjuda olika verktyg så att människor lättare ska kunna komma tillbaka till jobbet.
Solveig Zander, Riksdagsledamot, Centerpartiet:
– Det är viktigt med arbetsgivare som ser en och ger möjlighet till karriärväxling. Där finns det brister idag.
Susanne Nordling, Landstingsråd, Miljöpartiet:
– Hur kan vi stärka det friska? Till skillnad från hur det ser ut idag bör vi jobba förebyggande redan på BVC och MVC. Vidare handlar det om att vara en attraktiv arbetsgivare och ge möjlighet till utvecklingsledighet för vidareutbildning och fortbildning.
Niklas Wykman, Riksdagsledamot, Moderaterna:
– Förväntningar på livet bör diskuteras för att ge människor rätt förväntansbild på tillvaron. Kanske är de för höga idag. Men det måste också bli enklare att få nytt jobb efter en sjukskrivning.
Kerstin Nilsson, Riksdagsledamot, Socialdemokraterna:
– Våga prata om psykisk ohälsa. Många mår dåligt och alla måste bli bättre på att fråga. Varför är det finare att ha en axelskada än en psykisk diagnos?
Anna Starbrink, Landstingsråd, Liberalerna:
– Samverka mer mellan sjukvården och försäkringskassan. Skolan är den avgörande förutsättningen för hälsa och att klara skolgången. Därför är satsningar på skolan den viktigaste hälsofrämjande åtgärden.
Medverkade under seminariet gjorde också:
Öka din kunskap om migrän
Migrän är en typ av neurovaskulär huvudvärk som drabbar omkring 15 procent av befolkningen. Sjukdomen leder till nedsättning av både fysisk och psykisk funktionsförmåga, och har därför en stor negativ inverkan på livskvaliteten och medför dessutom stora samhällskostnader.
- Henrik Jordahl, Forskare, Institutet för Näringslivsforskning
- Kristina Hagström, Hälsostrateg, Skandia
- Anna Grönlund Krantz, Moderator, Skandia
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Övre luftvägsinfektion (ÖLI)
En mycket vanlig och oftast virusorsakad infektion som också benämns vanlig förkylning. Symtomen typiskt spridda från flera organ i övre luftvägar som exempelvis halsont, lockkänsla för öronen, rinnsnuva, irritation och svullnadskänsla i näsan.
-
Influensa och vaccination – för dig som arbetar inom sjukvården
Influensasäsongen 2021–2022: Vilka ska prioriteras vaccination? Vad är högdosvaccin? Hur kan influensavaccin kombineras med andra vaccin? Här får du reda på allt du behöver veta inför patientmötet.
-
Artros
Artros är vår vanligaste ledsjukdom och är enligt WHO bland de elva sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda. Vid artros föreligger smärta, funktionsnedsättning och strukturella ledförändringar.
-
Din patient har kronisk urtikaria – remitterar du till dermatolog?
Nässelutslag påverkar den drabbades livskvalitet liksom förmågan att prestera på arbetet eller i skolan. Många av dessa patienter går obehandlade trots att det idag finns bra hjälp att få. Hur handlägger du din patient med kronisk urtikaria?