Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
NetdoktorPro bevakar | Allmänmedicin

Samhällsförlusten för sjukskrivningar

57 miljarder kronor. Så hög är Sveriges årliga kostnad för uteblivet arbete på grund av sjukskrivningar. Hur kan samhället minska sjukskrivningarna med hjälp av förebyggande arbete?


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-07-10

Annons

Under seminariet “Så stor är sjuknotan i din kommun - samhällsförlusten för för sjukskrivningar” som Skandia håller i svarar politikerna på vad de anser ligger till grund för det ökade sjukskrivningstalet. Något som varje år kostar samhället 57 miljarder kronor. Därefter följer frågan hur partierna vill gå till väga för att minska sjukskrivningarna.

Emma Henriksson, Riksdagsledamot, Kristdemokraterna:

Annons
Annons

– Jag ser det som ett arv och att barn bär med sig det som föräldrarna gör. Hur rustar vi våra barn för det vuxna livet? Sedan måste samhället erbjuda olika verktyg så att människor lättare ska kunna komma tillbaka till jobbet.

Solveig Zander, Riksdagsledamot, Centerpartiet:

– Det är viktigt med arbetsgivare som ser en och ger möjlighet till karriärväxling. Där finns det brister idag.

Susanne Nordling, Landstingsråd, Miljöpartiet:

Annons
Annons

– Hur kan vi stärka det friska? Till skillnad från hur det ser ut idag bör vi jobba förebyggande redan på BVC och MVC. Vidare handlar det om att vara en attraktiv arbetsgivare och ge möjlighet till utvecklingsledighet för vidareutbildning och fortbildning.

Niklas Wykman, Riksdagsledamot, Moderaterna:

– Förväntningar på livet bör diskuteras för att ge människor rätt förväntansbild på tillvaron. Kanske är de för höga idag. Men det måste också bli enklare att få nytt jobb efter en sjukskrivning.

Kerstin Nilsson, Riksdagsledamot, Socialdemokraterna:

– Våga prata om psykisk ohälsa. Många mår dåligt och alla måste bli bättre på att fråga. Varför är det finare att ha en axelskada än en psykisk diagnos?

Anna Starbrink, Landstingsråd, Liberalerna:

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

– Samverka mer mellan sjukvården och försäkringskassan. Skolan är den avgörande förutsättningen för hälsa och att klara skolgången. Därför är satsningar på skolan den viktigaste hälsofrämjande åtgärden.

Medverkade under seminariet gjorde också:

  • Henrik Jordahl, Forskare, Institutet för Näringslivsforskning
  • Kristina Hagström, Hälsostrateg, Skandia
  • Anna Grönlund Krantz, Moderator, Skandia

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.