Så här tyckte AT-läkarna om stämman
Maria Frodig, AT-läkare på Södersjukhuset, Stockholm, just nu inom psykiatrin
− Jag tycker det har varit väldigt bra. Jag var på en hudföreläsning som var en riktig aha-upplevelse. Föreläsaren lade upp det efter olika hudlager och det var nyttigt att tänka på det på ett annat sätt. Jag har också varit på en föreläsning om reumatologi i primärvården. Jag har försökt rikta in mig på det som handlar om primärvården, för jag tror inte att jag kommer att arbeta på akuten senare i alla fall.
Öka din kunskap om RS-virus
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om RS-virus hos vuxna. RS-virus orsakar akut luftvägsinfektion med symtom från lindrig förkylning till allvarlig lunginflammation eller bronkiolit.
Yngve Forslin, AT-läkare i Västerås, just nu inom psykiatrin
− Jag var på en hudföreläsning som var riktigt bra. Jag fick med mig ett differentialdiagnostiskt tänk, information om bedömning av våra vanligaste hudsjukdomar och hur man utifrån inspektion och kunskap om grundläggande etiologi om epidermalt, dermalt eller subkutant engagemang underlättar oerhört vid diagnostiseringen av olika hudsjukdomar. En annan föreläsning jag var på handlade om brännskador och det var intressant men det tog upp mer allvarliga brännskador än jag tror att vi som AT-läkare kommer att hantera i vår kliniska situation. AT-stämman är bra, det är roligt att träffa gamla kursare och andra AT-läkare och att byta erfarenheter.
Pär Asplund, AT-läkare Norrlands universitetssjukhus, just nu på hälsocentral i Umeå.
Fabrys sjukdom – mångsidig och svårdiagnostiserad
Fabrys sjukdom är en ärftlig lysosomal inlagringssjukdom orsakad av en mutation i GLA-genen. Mutationen leder till en brist på eller total avsaknad av enzymet alfagalaktosidas A som normalt bryter ner glykosfingolipider. Vid Fabrys sjukdom lagras istället globotriaocylceramid (Gb3) in i framförallt hjärta, njurar och blodkärl i hjärnan.
− Det är många bra föreläsningar. Allra bäst var en koagulationsföreläsning. Den var engagerande och på rätt nivå och gav en djupare förståelse. Dessutom tyckte jag introföreläsningen Mer mod att leva var väldigt bra. Den gav ett annat perspektiv, patientperspektivet.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Övre luftvägsinfektion (ÖLI)
En mycket vanlig och oftast virusorsakad infektion som också benämns vanlig förkylning. Symtomen typiskt spridda från flera organ i övre luftvägar som exempelvis halsont, lockkänsla för öronen, rinnsnuva, irritation och svullnadskänsla i näsan.
-
Influensa och vaccination – för dig som arbetar inom sjukvården
Influensasäsongen 2021–2022: Vilka ska prioriteras vaccination? Vad är högdosvaccin? Hur kan influensavaccin kombineras med andra vaccin? Här får du reda på allt du behöver veta inför patientmötet.
-
Artros
Artros är vår vanligaste ledsjukdom och är enligt WHO bland de elva sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda. Vid artros föreligger smärta, funktionsnedsättning och strukturella ledförändringar.
-
Din patient har kronisk urtikaria – remitterar du till dermatolog?
Nässelutslag påverkar den drabbades livskvalitet liksom förmågan att prestera på arbetet eller i skolan. Många av dessa patienter går obehandlade trots att det idag finns bra hjälp att få. Hur handlägger du din patient med kronisk urtikaria?
-
Försenad sömnfas
-
Sömnlöshet, insomni
De flesta sömnstörningar börjar i samband med psykisk påfrestning, somatisk sjukdom eller någon annan yttre påfrestning. Hos vuxna ses en prevalens på 12-20 procent i olika studier, och runt 30-48 procent hos äldre.
-
Språket mellan läkare och patient ofta för otydligt enligt forskare
Forskare vid universitetet i Cambridge lyfter nu frågan kring hur läkare egentligen kommunicera med sina patienter. Många kliniker anses tala på ett både mossigt och nedvärderande sätt och uppmanas nu att fräscha upp språket.