Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Dataspel kan blockera traumatiska minnen

Dataspel som till exempel Tetris kan ha en förmåga att blockera återkommande traumatiska minnen, något som är ett bland de vanligaste symtomen vis posttraumatiskt stressyndrom.
Annons

Dataspel som till exempel Tetris kan ha en förmåga att blockera återkommande traumatiska minnen, något som är ett bland de vanligaste symtomen vis posttraumatiskt stressyndrom, skriver Dagens Medicin på nätet. Enligt en brittisk undersökning kan man nu vara en metod på spåren för att minska återkommande påträngande minnesbilder. Forskarna bakom studien, som är verksamma vid Oxford University, har funnit att Tetrisspelade tycks distrahera hjärnan och därmed påverka hur upprörande minnen och bilder lagras.

Totalt har 60 personer ingått i undersökningen. Dessa fick se en serie upprörande filmsekvenser, till exempel trafikolyckor och kirurgiska ingrepp och därefter fick de frågor om hur många flashbacks de upplevde. Av studiedeltagarna fick en tredjedel spela Tetris under filmvisningen, en tredjedel fick spela ett ordbaserat frågespel och en tredjedel fick sitta tysta. Studieresultaten visar att de som fick spela Tetris endast upplevde fyra flashbacks under de första tio minuterna efter filmen, jämfört med sex för de som spelade frågespel, och tolv för de som inte gjort någonting.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicins nätupplaga - http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/11/15/dataspel-kan-hjalpa-mot-po/index.xml

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.