Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Grönt te granskas

Förespråkare av grönt te hävdar att det hjälper mot allt från övervikt till cancer. Läkare och vetenskapsmän talar istället om stora risker för leverskador. Nu granskas effekterna av grönt te av EU, skriver Dagens Nyheter. Det ämne i grönt te som anses vara extra hälsosamt är antioxidanten epigallokatekingallat (EGCG), som sägs ha mängder av positiva effekter på kroppen. Men efter en genomgång har den europeiska myndigheten för matsäkerhet (Efsa) konstaterat att en del hälsopåståenden inte är vetenskapligt bevisade.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-01-21

Annons

Förespråkare av grönt te hävdar att det hjälper mot allt från övervikt till cancer. Läkare och vetenskapsmän talar istället om stora risker för leverskador. Nu granskas effekterna av grönt te av EU, skriver Dagens Nyheter.

Det ämne i grönt te som anses vara extra hälsosamt är antioxidanten epigallokatekingallat (EGCG), som sägs ha mängder av positiva effekter på kroppen. Men efter en genomgång har den europeiska myndigheten för matsäkerhet (Efsa) konstaterat att en del hälsopåståenden inte är vetenskapligt bevisade, till exempel viktnedgång eller bibehållen normal vikt, stabilisering av blodets glukosnivåer, skydd mot plack och förbättrad tandhälsa etcetera.

Annons
Annons

Flera granskningar pågår inom Efsa av hälsoeffekter av grönt te, till exempel om det har mental påverkan eller påverkar prestation. Utlåtanden från Efsa kommer att publiceras i form av förordningar på EU-kommissionens hemsida.

    Källor

  • Dagens Nyheter - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/grona-teets-halsonytta-granskas

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.