Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Mat, sex och musik

Mat och sex får våra kroppar att utsöndra dopamin, en signalsubstans som får oss att känna välbehag. Ny forskning visar att bra melodier har samma kemiska effekt, skriver SVT: s Vetenskapsnyheter. Det är en färsk studie kan innehålla förklaringen till varför musiken är så viktig för oss.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-01-17

Annons

Mat och sex får våra kroppar att utsöndra dopamin, en signalsubstans som får oss att känna välbehag. Ny forskning visar att bra melodier har samma kemiska effekt, skriver SVT: s Vetenskapsnyheter.

Det är en färsk studie kan innehålla förklaringen till varför musiken är så viktig för oss. Forskarteamet mätte utsöndringen av dopamin, förändringar i hjärnrytm, andning och temeperatur på deltagarna medan de fick lyssna till musik. Resultaten visade att dopaminutsöndringen aktiverades och i högre grad om när deltagarna fick lyssna till musik de tycker om.

Annons
Annons

– Så vitt vi vet är detta den första demonstration som visar att en abstrakt belöning såsom njutningen av musik, kan leda till dopaminutsöndring, säger Doktor Robert Zatorre.

    Källor

  • SVT Vetenskapsnyheter - http://svt.se/2.108068/1.2295836/mat_sex_-_och_musik&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Vetenskap-Nyheter+%28sv

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.