Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Mindre sötsug vid mättnad

Det är amerikanska forskare som nu har hittat förklaringen till varför vi blir mindre sötsugna när vi är mätta. Det är nämligen för att smakcellerna kommunicerar med vårt matsmältningssystem, rapporterar Vetenskapsradion. Sockermättnaden gäller dock inte sötningsmedel som bland annat finns i lightprodukter.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-03-09

Annons

Det är amerikanska forskare som nu har hittat förklaringen till varför vi blir mindre sötsugna när vi är mätta. Det är nämligen för att smakcellerna kommunicerar med vårt matsmältningssystem, rapporterar Vetenskapsradion.

– Upplevelsen av det riktiga sockret är en betydligt större grej än bara en smak, för den ger signaler till hjärnan, till tarmen och till bukspottkörteln, säger Charlotte Erlanson-Albertsson professor i medicinsk och fysiologisk kemi och forskar på aptitreglering vid Lunds universitet, till Vetenskapsradion.

Annons
Annons

Kroppen säger till när vi ska sluta äta men sockermättnaden gäller dock inte produkter med sötningsmedel, som bland annat finns i lightprodukter. 

– De här studierna ger förklaringen till varför man kan få en mättnad för socker, men man får inte en mättnad för sötningsmedel. Kroppen reagerar inte, tarmen reagerar inte på sötningsmedel, genom att säga stopp, säger hon.

    Källor

  • Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=4388345

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.