Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Outbildad personal ger injektioner

I Sverige får vem som helst ge injektioner. Injektioner som kan vara livsfarliga. I gårdagens Uppdrag granskning avslöjades att olegitimerad personal på skönhetskliniker får ge Botoxsprutor och andra så kallade ”fillers”. Något som är förbjudet i andra länder. Skönhetsindustrin är ständigt växande mångmiljardindustri. ”Fillers” är substanser som injiceras i framförallt ansikten för att fylla ut och öka volym. Ett ingrepp som blivit allt mer populärt. I Sverige är fillers klassat som medicintekniska produkter, med andra ord, inte läkemedel. Det gör att vem som helst får injicera dem.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-05-26

Annons

I Sverige får vem som helst ge injektioner. Injektioner som kan vara livsfarliga. I gårdagens Uppdrag granskning avslöjades att olegitimerad personal på skönhetskliniker får ge Botoxsprutor och andra så kallade ”fillers”. Något som är förbjudet i andra länder.

Skönhetsindustrin är ständigt växande mångmiljardindustri. I ett tidigare nyhetsbrev har detta uppmärksammats. ”Sverige har sämst kontroller på skönhetsoperationer” kunde man läsa 16/5-11.

Annons
Annons

”Fillers” är substanser som injiceras i framförallt ansikten för att fylla ut och öka volym. Ett ingrepp som blivit allt mer populärt.  I Sverige är fillers klassat som medicintekniska produkter, med andra ord, inte läkemedel. Det gör att vem som helst får injicera dem.

– Att inte träffa facialisnerven, eller spika fast den i vårt skellettben, är tricky. Det kanske går bra med nio patienter men den tionde får en förlamning i ansiktet som håller i sig i resten av livet. Då är det inte lika roligt och då är det inte lika lätt, säger Stina Auer, sjuksköterska på en privatklinik i Stockholm.

När Uppdrag granskning intervjuar Per-Anders Sunesson från Socialstyrelsen försvarar han först regelverket och anser att en hudterapeut absolut kan injicera Botox så länge verksamhetschefen ger sitt samtycke. Men allt eftersom ändrar Per-Anders uppfattning.

Annons
Annons

– Min personliga uppfattning är att regelverket behöver skärpas. Och även just läkemedlet Botox, definitivt. Vi bör skyndsamt ta ställning till om inte det här området behöver särregleras.

    Källor

  • Sveriges Television - http://svt.se/2.158347/1.2434676/livsfarliga_injektioner_far_ges_av_vem_som_helst_i_sverige?lid=puff_2435115&lpos=rubrik

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.