Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Unga söker akutsjukvård i onödan

McDonaldseffekten. Det kallar Skånes universitetssjukhus beteendet bland unga. Dagens generation är vana vid att få saker snabbt och som därmed bidrar till den totala belastningen av akutsjukvården. Många av patienterna är inte akut sjuka, men väljer trots det att söka sig till akutsjukvården, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-09-09

Annons

McDonaldseffekten. Det kallar Skånes universitetssjukhus beteendet bland unga. Dagens generation är vana vid att få saker snabbt och som därmed bidrar till den totala belastningen av akutsjukvården.

Många av patienterna är inte akut sjuka, men väljer trots det att söka sig till akutsjukvården, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Annons
Annons

– Något har hänt. Vi använder ett amerikanskt uttryck, McDonaldseffekten. Man är van vid att om man är hungrig går man runt hörnet och så är man inte hungrig längre, säger chefen för Skånes universitetssjukhus, Bent Christensen.

I region Skåne har det gjorts en undersökning som visar att 30 000 besök på akutmottagningarna under ett år var besök som borde ha hanterats av primärvården. Man har sett en ökning bland patienter i åldern 20 – 25 år. Dessa har sökt akutsjukvård på grund av bland annat förkylningar, halsont och andra diffusa symtom som kan vara psykosociala problem.

    Källor

  • Sveriges Radio Ekot - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4684500

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.