Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Vitaminbrist kan leda till hälsoproblem hos tonårsflickor

Livsmedelsverket rekommenderar att flickor i åldrarna 13 till 20 år bör få i sig 7,5 mikrogram D-vitamin per dag. Nu visar ny forskning att tonårsflickor bör få sig betydligt högre halter, skriver Dagens Nyheter. Studier har tidigare visat att många svenskar får i sig för lite D-vitamin och hos tonårsflickor kan bristen vara allvarlig då en stor del av förkalkningen av skelettet sker i tidiga tonår.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-02-28

Annons

Livsmedelsverket rekommenderar att flickor i åldrarna 13 till 20 år bör få i sig 7,5 mikrogram D-vitamin per dag. Nu visar ny forskning att tonårsflickor bör få sig betydligt högre halter, skriver Dagens Nyheter.

Studier har tidigare visat att många svenskar får i sig för lite D-vitamin och hos tonårsflickor kan bristen vara allvarlig då en stor del av förkalkningen av skelettet sker i tidiga tonår.

Annons
Annons

Forskare från Irland, Danmark och Finland har utifrån två olika studier kommit fram till att flickor bör få sig mer än dubbelt så stora mängder, än de Livsmedelsverket rekommenderar, för att få hälsosamma blodnivåer.

– Det här är en väldigt intressant studie. Den får betydelse för de nya nordiska näringsrekommendationerna, som ska vara klara nästa år. Det är rimligt att det blir en höjning, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket till Dagens Nyheter.

    Källor

  • Dagens Nyheter - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/tonarsflickor-mar-battre-av-d-vitamin

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.