Unika data om långvarig smärta hos äldre
Att smärtpatienter utgör en stor del av professionens vardag kan utläsas av svaren i NetdoktorPro:s avslutade läkarutbildning om långvarig smärta hos äldre. Över 20 procent av deltagande läkare uppgav att de näst intill träffar en smärtpatient om dagen.
– Överlag är smärta ett område med låg status inom läkarkåren och därmed är intresset svalt. Det visar sig redan på läkarutbildningen som endast lägger 0,2 procent av utbildningstiden på smärta och smärtlindrande behandlingar. Det är oförsvarbart gentemot patienterna och signalerar samtidigt till blivande läkare att smärta inte är ett viktigt medicinskt område, säger Hans Johansson, överläkare på Smärtmottagningen vid Södertälje sjukhus, samt faktagranskare av läkarutbildningen Vad vet du om långvarig smärta hos äldre?
Utbildningen om långvarig smärta hos äldre gav unika data om professionens kunskap och intresse inom området. Totalt genomförde 702 sjukvårdspersonal läkarutbildningens samtliga lektioner, varav 648 läkare. Utbildningen pågick från mars 2015 till december 2017.
Utvalda resultat från läkarutbildningen:
- Över 20 procent av deltagande läkare svarar att de årligen träffar fler än 200 äldre patienter med långvarig smärta. Vanligt är nociceptiv smärta.
- En stor del av läkarna anger att deras äldre patient lider av en relativt stark smärta vid det första vårdbesöket. Närmare 25 procent uppskattar att patienten har en sjugradig smärta på en skala där tio motsvarar mycket stark smärta.
- Få läkare upprättar en uppföljande vårdplan för sin patient – fler än var tredje läkare svarar att det sker i mindre än hälften av fallen. Var fjärde läkare uppger att de aldrig skapar en vårdplanering för sin äldre patient med långvarig smärta.
- Hela 81 procent uppger att läkarutbildningen om långvarig smärta hos äldre kommer vara till nytta i deras kliniska vardag.
Här hittar du alla pågående läkarutbildningar på NetdoktorPro.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
Eva, 77, lever med smärta efter bältrosinfektion
Kommer jag få uppleva en smärtfri dag innan jag dör? Den frågan ställde sig Evas mamma som under drygt 40 år levde i sviterna av sin bältrosdiagnos. En sådan dag kom aldrig – och i samband med moderns bortgång drabbades även Eva själv.
-
Lindrig kognitiv störning (MCI)
MCI definieras genom att tillståndet ger en märkbar sänkt kognitiv funktion inklusive minnesförsämring, med en försämring över tid som innebär en ökad risk för att utveckla demens.
-
Vanliga patientfrågor om förmaksflimmer
Kan du besvara de vanligaste frågorna om flimmer? Anders Englund, docent i kardiologi med specialisering inom elektrofysiologi, förbereder dig inför mötet med patienten.
-
Ett steg närmare godkännande av omtalad Alzheimerterapi
Läkemedelsföretaget Eisai har ansökt om ett godkännande i EU gällande Alzheimerläkemdlet lekanemab.
-
Nytt svenskt läkemedel kan bromsa alzheimer
Ny data som publicerats kring ett svenskt läkemedel mot alzheimer, visar bromsande effekt på sjukdomen.
-
Parkinsons sjukdom
Med dagens behandlingsmöjligheter verkar inte mortaliteten vid Parkinsons sjukdom vara förhöjd under de första tio åren, men den tycks däremot något ökad under de påföljande åren.